Tiedote 28.9.2015

Kansainvälinen kääntäjienpäivä 2015 kokoaa kääntäjät ja tulkit Turun kirjamessuille

Vuonna 2015 kansainvälinen kääntäjienpäivä järjestetään Suomessa osana Turun kirjamessujen ohjelmaa. Kääntäjienpäivän seminaari pidetään Messukeskuksen Bankettisalissa perjantaina 2.10. kello 10-16. Vuoden 2015 teemana on kääntämisen ja tulkkauksen muuttuvat kasvot. Ennakkoilmoittautuneita tapahtumaan on toistasataa.

Kääntäjienpäivän seminaarissa esitellään muun muassa sarjakuvakääntämistä, kääntäjän ja kustannustoimittajan yhteistyötä, Ylen Oscar-lähetyksen tekstittämistä sekä uudistettuja laillisesti pätevien käännösten laatimisohjeita.

Kääntämisestä kiinnostuneet messuvieraat ovat tervetulleita kuuntelemaan kääntäjienpäivän puheenvuoroja. Seminaari on tarkoitettu alan ammattilaisille, opiskelijoille ja alasta kiinnostuneille.

”Kääntäjien ja tulkkien työ edellyttää ammattitaitoa, joka yhteiskunnan automatisaatio-  ja robotisaatiokehityksestä huolimatta ei koskaan tule siirtymään ihmiseltä koneelle. Päinvastoin, globaalissa, keskinäisriippuvuuksien sävyttämässä maailmassa kääntäjien ja tulkkien kysyntä voimistuu entisestään. Siksi onkin todella upeaa saada Kansainvälinen kääntäjäpäivä jälleen osaksi Turun Kirjamessujen ohjelmistoa. Kääntäminen on messujemme vahva teema laajemminkin ja on esillä mm. monissa Saamenmaahan liittyvissä sisällöissä,” toteaa Turun Kansainvälisten Kirjamessujen ohjelmapäällikkö, rouva Jenni Haukio.

Kansainvälisen kääntäjienpäivän ohjelma

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto on kansainvälisen kääntäjäjärjestö FIT:in (Fédération Internationale des Traducteurs) jäsen. FIT edustaa noin 80 000 kääntäjää ja tulkkia 55 maasta, joissa kansainvälistä kääntäjienpäivää vietetään vuosittain syyskuun 30. päivän tienoilla. Suomessa alan liitot järjestävät vuosittain valtakunnallisen tapahtuman, joka tarjoaa kääntämiseen ja tulkkaukseen liittyvää ohjelmaa sekä alan ammattilaisille että suurelle yleisölle. Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto (SKTL) järjestää tapahtuman yhteistyössä Suomen käännöstoimistojen liiton (SKTOL) ja Käännösalan asiantuntijoiden (KAJ) kanssa. 

Lisätiedot: SKTL:n tiedottaja Maarit Laitinenmaarit.laitinen@sktl.fi

#kääntäjienpäivä2015 / #ITD2015

Seuraa meitä myös Twitterissä SKTLtwiittaa tai ihaile kuviamme Instagramissa @sktlry.

Kirjamessujen ohjelmaan voit tutustua täällä: http://www.kirjamessut.fi/home/ohjelma/