Kohtaamisia-näyttely osana liiton 60-vuotisjuhlanäyttelyä

Aika: 6.-26.11.2015
Paikka: Kulttuurikeskus Caisan käytävägalleria, Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14

Kohtaamisia: näyttely kuvataiteesta, kuvakirjateoriasta ja käännöstieteestä osana Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton 60-vuotisjuhlanäyttelyä

Kuinka kuvakirjat välittävät viestejä? Kuinka sanat tulkitaan suhteessa kuvaan? Kenen kertomusta kuvakirjan kääntäjä kääntää? Näyttelyssä tutkijat Riitta Oittinen ja Anne Ketola tutkivat kuvakirjailmaisua kuvin ja sanoin, tieteen ja taiteen keinoin.

Käännöstieteen tohtori Riitta Oittinen opettaa Tampereen yliopistossa mm. kaunokirjallisuuden ja lastenkirjallisuuden kääntämistä, erityisalanaan verbaalinen, visuaalinen sekä auditiivinen kääntäminen varsinkin lastenkirjallisuuden ja kuvakirjojen kääntämisen yhteydessä. Hän on tutkijana pohtinut esimerkiksi lasta satujen kuuntelijana ja kuvankatsojana. Oittinen piirtää tussilla akvarellipaperille.

Anne Ketola kirjoittaa käännöstieteen väitöskirjaa Riitta Oittisen ohjauksessa Tampereen yliopiston kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikössä. Hänen tutkimuksensa keskittyy visuaalisen ja verbaalisen informaation vuorovaikutukseen kuvitetun tekstin käännösprosessissa. Ketolan piirustukset on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tehty akvarellipuuväreillä akvarellipaperille.

Kohtaamisia on osa Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton 60-vuotisjuhlanäyttelyä Kääntäjät ja tulkit kielten, kulttuurien ja maailmojen välittäjinä. Kohtaamisia-näyttelyssä puikahdetaan tarkastelemaan kuvan ja sanan suhdetta käännöksessä ja käännösprosessissa.

Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton 60-vuotisjuhlanäyttely

Liitteet

  • Juliste (1.1 MB)
    Juliste (c) Anne Ketola