Kirjallisuuden kääntäjien jaoston puhekieliseminaari

Aika: 6.5.2022 klo 09:30 - 16:00
Paikka: Aalto-yliopisto, Runeberginkatu 14-16, 00100 Helsinki

Miten luodaan puheen illuusio kirjallisuudessa? Kirjallisuuden kääntäjien jaosto järjestää puhekieliseminaarin perjantaina 6.5. klo 9.30–16 Helsingissä Aalto-yliopiston tiloissa (Runeberginkatu 14-16, sali A305).

Miten luodaan puheen illuusio kirjallisuudessa? Millaisia keinoja suomentajalla on sen luomiseen? Tähän pureudutaan kirjallisuuden kääntäjien jaoston puhekieliseminaarissa toukokuun alussa. 

Luennoitsijoiksi saapuvat suomen kielen emeritaprofessori, Kotuksen entinen johtaja Pirkko Nuolijärvi sekä käännöstieteilijä, emeritaprofessori Liisa Tiittula. Nuolijärvi ja Tiittula ovat pitkän uransa aikana tutkineet suomen kieltä ja kääntämistä monilta kanteilta ja kirjoittaneet mm. teoksen Puheen illuusio suomenkielisessä kaunokirjallisuudessa (SKS, 2013), jossa pureudutaan puhutun ja kirjoitetun kielen piirteisiin eri aikoina ja eri genreissä niin suomenkielisessä kotimaisessa kirjallisuudessa kuin suomennoskirjallisuudessa.

Päivän päättää suomentajapaneeli, jossa kokeneet suomentajat Kaijamari Sivill ja Helene Bützow keskustelevat puhekielten kääntämisestä. Paneelin vetäjänä toimii suomentaja Maria Lyytinen.

 

Seminaarin ohjelma:

9.30 Kahvitarjoilu

10 Seminaarin aloitus

10.15 Pirkko Nuolijärvi: Miltä puhuttu suomi ja sen esittäminen näyttää suomalaisessa kirjallisuudessa?

11.45 Lounastauko

13.15 Liisa Tiittula: Puhekielen kääntämisen tendenssejä ja käsitys (käännetyn) puhekielen sujuvuudesta

15–16 Suomentajapaneeli

 

Seminaariin voi osallistua myös etäyhteydellä webinaarin välityksellä. Striimi järjestetään GoToWebinar-alustalla.

 

Ilmoittautuminen paikan päälle päättyy 27.4. Paikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Webinaari-ilmoittautuminen päättyy 1.5.