Konekääntäminen av-kääntäjän työssä – keskustelutilaisuus

Aika: 15.12.2020 klo 16:00 - 18:00
Paikka: Verkossa, etäyhteydellä järjestettävä webinaari

Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton av-kääntäjien jaosto järjestää Konekääntäminen av-kääntäjän työssä – keskustelutilaisuuden tiistaina 15.12.2020 kello 16–18. Tilaisuus järjestetään etäyhteyksin.

Konekääntäminen on kovaa vauhtia tulossa osaksi av-kääntäjän työtä, ja tekniikan kehitys muuttaa av-kääntäjän työnkuvaa. Uuden teknologian tarkoituksena on helpottaa ja nopeuttaa työtä, mutta joissain tilanteissa se voi jopa vaikeuttaa työprosesseja. Teknologia vaikuttaa väistämättä myös työoloihin. Aihe herättää paljon kysymyksiä, ja siksi haluamme kutsua av-kääntäjiä keskustelemaan, esittämään kysymyksiä ja pohtimaan alan tulevaisuutta työn tekijöiden näkökulmasta.

Keskustelutilaisuuden aluksi av-kääntäjä Annika Karvonen kertoo kokemuksistaan konekäännösten käyttämisestä käännöstekstitysten pohjana.

Kansainvälisen MeMAD-hankkeen (https://memad.eu/) tutkijat Maarit Koponen, Tiina Tuominen ja Kaisa Vitikainen kertovat tuoreita tuloksia tutkimuksistaan, joissa tarkastellaan puheentunnistuksen ja konekääntämisen toimivuutta osana tekstitysprosessia sekä yleisön suhtautumista konekäännettyihin tekstityksiin.

Alustusten jälkeen on runsaasti aikaa keskustelulle. Kysymyksiä voi lähettää puhujille myös etukäteen ilmoittautumislomakkeen välityksellä.

 

Puhujat:

Annika Karvonen, av-kääntäjä

Maarit Koponen, tutkijatohtori, Helsingin yliopisto

Tiina Tuominen, kääntämisen ja tekstittämisen kehittäjä, Yleisradio

Kaisa Vitikainen, tekstittäjätoimittaja, Yleisradio

 

Tervetuloa mukaan!

 

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumisia pyydetään viimeistään torstaina 10.12.2020 ilmoittautumislomakkeella. Tilaisuus on maksuton. Ohjelma on suunnattu ensisijaisesti av-kääntäjille ja kaikille av-kääntämisestä kiinnostuneille.