Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton 60-vuotisjuhlanäyttely

5.11.2015

– Kääntäjät ja tulkit kielten, kulttuurien ja maailmojen välittäjinä

Paikka: Kulttuurikeskus Caisa, Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14, Helsinki
 
Vapaa pääsy
 

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto täyttää tänä vuonna 60 vuotta, ja juhlistaa sitä tuomalla koko kääntäjien ja tulkkien ammattikuntaa aikaisempaa näkyvämmin esille. Vuosi huipentuu juhlavuosinäyttelyyn Kulttuurikeskus Caisassa 6.-26.11.2015.

KUTSU

Näyttely esittelee kääntäjien monipuolista työnkuvaa sekä työn haasteita muuttuvassa, monikulttuurisessa maailmassa hyödyntäen runsaasti erilaista käännös- ja tulkkausalaan liittyvää materiaalia. Mukana on alaan liittyviä videoita ja tallenteita, jotka tuovat näkyviin kääntäjien työtä käytännössä. Vierailijat pääsevät tarkastelemaan lähemmin esimerkiksi suomentajien ja av-kääntäjien työtä ja sitä kuinka merkittävä vaikutus kääntäjillä on suomalaisten kulttuuriseen kehitykseen ja identiteettimme rakentumiseen. Näyttelyssä havainnollistetaan myös sarjakuvakääntäjien työtä. 

Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton juhlavuosinäyttelyn kanssa yhteistyössä esitettäviä muita näyttelyitä ovat kuvataidetta, kuvakirjateoriaa ja käännöstiedettä käsittelevä Kohtaamisia, sekä Sivuvalo-hankkeen Mutanttikieltä-näyttely.

Tapahtumaan liittyy myös Kaisa Koskisen ja Outi Paloposken teoksen Sata kirjaa, tuhat suomennosta – kaunokirjallisuuden uudelleenkääntäminen (SKS, 2015)  -julkaisutilaisuus 19.11. ja näyttelyn yhteydessä järjestetään Mutanttikieltä-piknikklubi, jossa esitellään kielen käännöksiä ja sanojen akrobatiaa 5.11.

Lisäksi keskeisenä osana SKTL:n juhlavuosinäyttelyä järjestetään alaan liittyvä työpaja- ja luentosarja torstai-iltaisin klo 17-19 ja lauantaisin päivällä. Luennot käsittelevät uusia käännöksiä, suomennosklassikoita tuoreista näkökulmista, erilaisia tekijöitä käännösalalla sekä ammatin arvostusta.

Yksityiskohtia tulossa pian!

Liitteet