Oletko antanut SKTL:lle Kopiosto-valtakirjasi?

16.2.2017

Jos aiot hakea Kopiosto-apurahaa, huolehdithan siitä, että olet toimittanut Suomen kääntäjien ja tulkkien liitolle Kopiosto-valtakirjasi.

Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton jakamat apurahat ja palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä kopiointikorvauksilla. Kopioston lisensointi perustuu tekijöiden – myös kääntäjien – antamiin valtuutuksiin, ja tästä syystä SKTL pyytää kääntäjiä antamaan liitolle Kopiosto-valvontavaltakirjan.   

Kun annat valvontavaltuutuksen, Kopiosto valvoo etuasi teosten eri käyttötilanteissa.

SKTL on yksi Kopioston 45 jäsenjärjestöstä. Kukin jäsenjärjestö kerää jäseniltään valtuudet tekijänoikeuksien valvontaan ja siirtää ne edelleen Kopiostolle. Järjestöt valvovat valtakirjojen käyttöä Kopiostossa jäsentensä puolesta.

Kopiosto myöntää oikeudenomistajien puolesta lupia julkaisujen valokopiointiin, skannaamiseen ja digitaaliseen kopiointiin ja tilittää luvista kertyneet korvaukset edelleen oikeudenhaltijoille (kääntäjille). Valokopioinnista kerätyt korvaukset Kopiosto tilittää jäsenjärjestöilleen, jotka jakavat ne edelleen oman alansa tekijöille esimerkiksi apurahoina (mm. SKTL:n Kopiosto-apurahat)

Valtakirjan täyttäminen

1. Valtakirjan voi täyttää Kopioston verkkosivuilla sähköisesti. Tulosta ja allekirjoita täytetty valtakirja ja henkilötietolomake.

2. Vaihtoehtoisesti voit tilata valtakirjan toimistostamme. Lähetä molemmat lomakkeet SKTL:n toimistoon.

Ennen kuin lähetät valtakirjan meille, tarkistathan, että olet varmasti allekirjoittanut sen. SKTL lähettää valtakirjat myöhemmin rekisteröitäväksi Kopiostoon. Tarkemmat täyttöohjeet löydät valtakirjasta.  

Kopiosto-valvontavaltakirja on mahdollista antaa eri tekijäominaisuuksilla eri jäsenjärjestöille. Vaikka olisit jo antanut valtakirjan jollekin toiselle Kopioston jäsenjärjestölle (esim. tietokirjailijan ominaisuudessa Suomen tietokirjailijoille), sinun tulee antaa allekirjoitettu Kopiosto-valvontavaltakirja myös Suomen kääntäjien ja tulkkien liitolle kääntäjän ominaisuudessa.

Voit tarkistaa aiemmin antamiesi valtuutusten tilanteen Kopioston Oikeudenomistajapalveluista. Voit lähettää Oikeudenomistajapalveluihin sähköpostia osoitteeseen oikeudenomistajapalvelut@kopiosto.fi tai soittaa numeroon 09 4315 2337. Kopioston yhteystiedot.

Valtakirja on voimassa toistaiseksi, joten riittää, että Kopiosto-valtakirja annetaan liitolle vain kerran.

 

Tule kysymään lisää Kopiosto-asioista Helsingin Kopiosto-iltaamme torstaina 23.2. kello 16–18!