Tieteiden yö: Kielet ja koodit: Tekoäly kääntäjänä ja tulkkina

Aika: 25.1.2024 klo 17 - 18
Paikka: Permantosali, Tekstin talo, Lintulahdenkatu 3, Helsinki ja verkossa

Kieltä käsittelevien tekoälysovellusten käyttö lisääntyy tilanteissa, joissa kommunikoidaan eri kielten välillä kirjallisesti tai suullisesti. Paneelikeskustelussa avataan, miten kääntävät ja tulkkaavat tekoälysovellukset toimivat ja miten niiden toiminta vertautuu kielialan ammattilaisen tekemään työhön. Mikä on tekoälysovellusten rooli tulevaisuuden ammatillisissa yhteyksissä ja arjessa?

Paneelia moderoi professori Maarit Koponen (Itä-Suomen yliopisto). Keskustelemassa ovat erityisasiantuntija Gun-Viol Vik (Diak), yliopisto-opettaja Mary Nurminen (Tampereen yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto), kehityspäällikkö ja Tekoäly 123 -kirjan kirjoittaja Aleksi Kallio (CSC) ja kääntäjä, kieliteknologian asiantuntija Heli Ervasti (Luola Consulting).

Vapaa pääsy.

Tapahtumatila on esteetön. Tapahtumatilan tarkemmat esteettömyystiedot ovat luettavissa Tekstin talon verkkosivuilla. Tilaan mahtuu 90 henkilöä. Keskustelua voi seurata myös etänä YouTube-striimin kautta.

Striimilinkki

Järjestäjät: Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto SKTL ja Demokratian episteeminen toimintakyky algoritmien aikakaudella (DECA) -hanke

Keskustelu on osa sekä Tieteiden yön että Tekstin talon avajaisfestivaalin ohjelmaa. Tieteiden yön koko ohjelman löydät täältä. Tekstin talon avajaisfestivaalien koko ohjelman löydät täältä.