Ennätysmäärä venäläisiä kirjailijoita Helsingin Kirjamessuille Kirjan vuonna 2015

3.9.2015

Venäläinen kirjallisuus ja kulttuuri esittäytyvät tänä vuonna Helsingin Kirjamessuilla laaja-alaisesti ja moniäänisesti. Kirjan vuosi näkyy Helsingin Kirjamessuilla mm. messujen Nenäpäivänä ja uudenlaisena kohtaamispaikkana. Helsingin Kirjamessut järjestetään 22. – 25.10.2015 Helsingissä Messukeskuksessa.

Ennätysmäärä venäläisiä kirjailijoita

”Venäläiset nykykirjailijat eivät ole olleet missään tapahtumassa näin hyvin edustettuina”, kertoo venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori Tomi Huttunen Helsingin yliopistosta. Huttunen on ollut mukana kirjamessujen ohjelman suunnittelussa tiiviisti tänä vuonna, kun messujen teemana on venäläinen kirjallisuus ja kulttuuri. 

Tänä vuonna julkaistaan useita venäjänkielisiä teoksia suomeksi. Käännettyjä teoksiaan messuille tulevat esittelemään Ljudmila Ulitskaja (Siltala), Lev Rubinštein (Poesia), Jevgeni Vodolazkin (Into), Mihail Šiškin (WSOY), Boris Akunin (Into) ja Roman Sentšin (Into). WSOY julkaisee syksyllä novelliantologian, jossa on useiden kirjailijavieraiden novelleja. Novellisteista messuille tulevat Jevgeni Babuškin, Aleksandr Kabakov, Mihail Šiškin ja Aleksandr Snegirjov.

Kansainvälisesti tunnetut kirjailijat Ulitskaja ja Rubinštein keskustelevat messuilla avajaispäivänä sananvapaudesta. Lauantaina 24.10. järjestetään venäläisten kirjailijoiden paneelikeskustelu kirjailijan ja kirjallisuuden asemasta venäläisessä kulttuurissa. Messuilla on esillä myös venäläinen ja Venäjä-aiheinen tietokirjallisuus. Jatkoa messuilla saa Helsingin yliopiston menestysluentosarja venäläisestä kirjallisuudesta Pekka Pesosen johdolla. Dostojevskin klassikoista on omat keskustelunsa.

Kirjan vuoden suojelija presidentti Sauli Niinistö keskustelee lauantaina 24.10. kirjailija Jörn Donnerin kanssa kirjallisuudesta.

Ohjelmalavoilla 800 esitystä, yli 1100 esiintyjää

Helsingin Kirjamessuilla uusista kirjoistaan kertovat kaikki suomalaisen kirjallisuuden tähdet ja useita kansainvälisiä kirjailijavieraita. Ruotsista messuille saapuvat mm. Michael Hjort ja Hans Rosenfeldt, Mari Jungstedt ja Carl-Johan Vallgren. Tanskasta tulee Michael Katz Krefeld ja Norjasta Jørn Lier Horst ja  Bjørn Sortland. Kansainvälisiä kirjailijavieraita on 57, joista 33 on venäläisiä.

Kirjamessujen vuoden 2015 kansainväliset vieraat.

Messuilla esiintyy kirjailijoiden lisäksi politiikkoja, tiedemiehiä, taiteilijoita ja vaikuttajia. Ohjelmassa on keskusteluja, kirjaesittelyjä ja haastatteluita. Omaa ohjelmaa järjestävät mm. Suomen Kirjailijaliitto ja Suomen dekkariseura. Tiedetorilla on tieteellistä ohjelmaa torstaina ja perjantaina. Messujen haastattelijoita ovat Anna Kortelainen, Markus Leikola ja Baba Lybecksekä piispat Irja Askola, Seppo Häkkinen, Kaarlo Kalliala, Tapio Luoma, Kari Mäkinen, Matti Repo ja Björn Vikström.  Kirjamessuilla on seitsemän lukupiiriä. Kirjallisuusbloggaajat vinkkaavat kirjan ystäville lukemista messualueella.

Lue tiedote kokonaisuudessaan kirjamessujen sivuilla.

 


 


www.helsinginkirjamessut.fi 
#kirjamessut

Helsingin Kirjamessut, ohjelmajohtaja Stig-Björn Nyberg, puh. 050 388 9625, stig-bjorn.nyberg@elisanet.fi
Helsingin Kirjamessut, tiedottaja Teija Armanto, puh. 050 376 0804,teija.armanto@messukeskus.com
Tomi Huttunen, puh. 050 448 2324, tomi.huttunen@helsinki.fi

Nuorten ohjelma Ronja Salmi, puh. 040 750 1019