Kirjan vuosi 2015

10.9.2014

Vuonna 2015 vietetään ensimmäistä kertaa Kirjan vuotta. Tämä kirja-alan toimijoita yhdistävä, niiden yhteinen hanke kutsuu kaikkia kirjojen äärelle ja näkyy ja kuuluu koko maassa. Kirjan vuosi nostaa kirjat esiin ilon ja elämysten lähteenä, se ylläpitää ja edistää kirjan ja kirjallisuuden asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa ja peräänkuuluttaa kulttuuritahtoa kirjallisuuden hyväksi. Suomalainen kirjallisuus on keskeinen osa kansallista identiteettiämme. Vapaa-ajalla kirjojen lukeminen on kuitenkin vähentynyt, nuorten lukutaito laskenut ja uudet mediat valtaavat alaa yhä laajemmin. Lukutaito, vahva äidinkielen osaaminen ja kotimainen kaunokirjallisuus luovat perustaa yhteiskunnalliselle hyvinvoinnille, lukemisen hyvää tekevät seuraukset ovat tutkimustenkin mukaan kiistattomat.

Valtakunnallinen ja kansallisesti merkittävä Kirjan vuosi nostaa kirjat esiin ilon ja elämysten lähteenä ja innostaa lukemaan. Kirja tarjoaa virkistystä, apua, neuvoa, ajankulua, seuraa, elämyksiä, tunteita, vertaistukea, lepoa, rauhaa, energiaa, hiljaisuutta, seikkailuja. Kirjan vuosi kutsuu kaikkia, kaikenikäisiä ja –kokoisia lukijoita ja toimijoita kirjojen äärelle. Se mahdollistaa lukijoiden ja kirjailijoiden sekä kirjojen kohtaamisia uudella tavalla ja houkuttelee uusia lukijoita kirjojen pariin.

Idea kirjalle omistettavasta   vuodesta on alun perin professori, kirjailija Laila Hirvisaaren. Hän toivoi, että kirjalle ja lukemiselle annettaisiin sille kuuluva arvo ja järjestettäisiin erityinen juhlavuosi kirjalle. Kirjan vuosi jatkaa suomalaisen kirjallisuuden juhlintaa, joka alkaa Frankfurtissa vuonna 2014.

Kirjan vuosi –hanketta koordinoi Kirjan vuosi ry. Kirjan vuoden sisältö ja tapahtumat syntyvät yli 30  alan toimijan tapahtumista ja hankkeista. Nämä tahot muodostavat Kirjan vuoden yhteistyöryhmän. Lisäksi mukana on alan ulkopuolisia yhteistyökumppaneita, mm. YLE ja Opetushallitus.

Kirjaan ja kirjallisuuteen liittyvät tapahtumat kootaan yhteisen sateenvarjon alle ja näistä koostetaan lukevaa yleisöä palveleva tapahtumakalenteri osoitteeseen www.kirjanvuosi.fi. Kirjan vuoden logo on sivustolla vapaasti ladattavissa eri toimijoiden käyttöön ja toimijat voivat ilmoittaa haluamansa tapahtumat satelliittikalenteriin. Kirjan vuoteen osallistuminen perustuu joukkoistamiseen ja vapaaehtoisuuteen.