Käännösrunoutta edistämään Runoajelu ry.

13.8.2014

Kiertävä runofestivaali Runoajelu sai oman yhdistyksen.

Kiertävä runofestivaali Runoajelu edistää runouden lukemista, kääntämistä ja julkaisemista tuomalla runoilijat eri maista yhteen. Vuodesta 2006 järjestetyn festivaalin tueksi on nyt muodostettu Suomessa rekisteröity yhdistys Runoajelu ry.

Mukaan kutsutut runoilijat Suomesta, Virosta, Latviasta ja vuosittain vaihtuvista vierailevista maista esiintyvät yhdessä kaikissa osallistujamaissa. Kaikki runot esitetään sekä alkuperäiskielellä että paikalliselle kielellä käännettynä. Yhdessä matkustaminen ja työskenteleminen auttavat luomaan suhteita, jotka kantavat hedelmää muun muassa uusien käännösten muodossa. Runoajelulla alkusysäyksensä saaneita käännöksiä ovat esimerkiksi Heli Laaksosen latviankielinen kokoelma Kad gos smei sekä Jukka Itkosen vironkielinen lastenrunokokoelma Mõnus sajuilm. Molempien teosten kirjoittajat ja kääntäjät kohtasivat toisensa Runoajelulla.

”Runoajelu tarjoaa usein yksinäistä työtä tekeville runoilijoille mahdollisuuden ajatusten vaihtamiseen” kertoo Runoajelua tähän asti järjestäneen Suomen Viron-instituutin johtaja Riitta Heinämaa.

Runoajelu ry:n taustavoimissa on niin kirjallisuuden kuin kulttuurivienninkin asiantuntijoita. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Rozentāls-seuran entinen puheenjohtaja Helena Johansson. Runoajelun taiteellisena johtajana toimii suomalaisen ja virolaisen kirjallisuuden tunnettu latviantaja, runoilija Guntars Godiņš. Tänä vuonna marraskuussa 2014 järjestettävän festivaalin teemana on yliopistoyhteistyö ja tulevat kääntäjät.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja

Jenni Kallionsivu

jenni@poetryride.com

+358 45 1058 815

http://www.runoajelu.com/