Vuoden 2024 Tiedon helmi -palkinto Ritva Hartama-Heinoselle

20.4.2024 klo 11:00

Ritva Hartama-Heinonen

Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton (SKTL) opettajien ja tutkijoiden jaosto on antanut vuoden 2024 Tiedon helmi -palkinnon opetusansioista käännöstieteen dosentti Ritva Hartama-Heinoselle Helsingin yliopistosta. 

Viime vuonna eläkkeelle jäänyt Ritva Hartama-Heinonen toimi vuodesta 2009 Helsingin yliopiston ruotsin kielen kääntämisen ja tulkkauksen yliopistonlehtorin tehtävässä. Hartama-Heinosen opetustyö perustui vahvasti niin käännöstutkimukseen kuin reflektoivaan pedagogiikkaan, ja siinä korostuivat kriittinen perehtyminen asiasisältöihin, syvällinen paneutuminen opiskelijoiden oppimiseen ja ohjaukseen sekä jatkuva uteliaisuus ja uudistuminen. Uransa aikana hän oli mukana useissa kääntämisen opetuksen kehittämishankkeissa ja osallistui aktiivisesti muun muassa auktorisoidun kääntämisen ja selkomukauttamisen opetuksen periaatteiden kehittämiseen. Opettajana toimiessaan Hartama-Heinonen oli työhönsä sitoutunut, perinpohjainen, monipuolinen ja pidetty kollega, opettaja ja opinnäytteiden ohjaaja. Hänen elämäntyönsä kääntämisen opettajana ja kääntäjänkoulutuksen kehittäjänä on ollut poikkeuksellisen pitkäjänteistä, pyyteetöntä ja ansiokasta. 

"Ritva Hartama-Heinonen on tehnyt pitkän ja ansiokkaan työuran kääntämisen opettajana ja kääntäjänkoulutuksen kehittäjänä. On ilo kiittää Ritvaa hänen aktiivisesta ja pitkäjänteisestä työstään Tiedon helmi -palkinnolla", kertoo SKTL:n opettajien ja tutkijoiden jaoston puheenjohtaja Eliisa Pitkäsalo

Ritva Hartama-Heinonen on toiminut muun muassa Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton hallituksen jäsenenä sekä opettajien ja tutkijoiden jaoston puheenjohtajana vuosina 2016–2019. Hänelle on aiemmin myönnetty SKTL:n hopeinen ansiomerkki vuonna 2020 ja kultainen ansiomerkki vuonna 2023. 

Tiedon helmi -palkittu saa kunniakirjan sekä kiertopalkintona haltuunsa Helle Damkjaerin suunnitteleman teräksisen taideteoksen. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi opetusansioista ja joka toinen vuosi tutkimusansioista. 

Tiedon helmi -palkinto luovutettiin lauantaina 20.4. Kääntämisen ja tulkkauksen tutkimuksen symposiumin eli KäTun yhteydessä. Tampereen yliopistossa 19.–20.4. pidetyssä symposiumissa tarkasteltiin tänä vuonna käännösalaa yhteyden näkökulmasta. Tämänkertainen symposiumi oli lisäksi osa opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) nimeämää valtakunnallista Sivistyksen teemavuotta 2024. Tapahtumaan osallistui yli 150 käännös- ja kielitieteiden edustajaa Suomesta ja ulkomailta.  

   

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: 
SKTL:n viestintäasiantuntija 
Maarit Laitinen 
044 3445 111 
maarit.laitinen@sktl.fi