Vuoden 2014 Nuori Voima -palkinto kääntäjä Tommi Nuopposelle

10.6.2014

Tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain ansioituneesta toiminnasta kirjallisuuden ja kulttuurin alalla.

Nuoren Voiman Liiton hallituksesta koostuva palkintoraati perustelee päätöstään seuraavasti:

"Tommi Nuopponen tunnetaan tinkimättömänä ja aina parhaaseen, punnituimpaan lopputulokseen pyrkivänä kääntäjänä. Nuopponen on tullut tunnetuksi äärimmäisen tarkkana ja täsmällisenä suomentajana, joka päästää käsistään vain loppuun asti hiottua materiaalia.

Nuopponen on kääntänyt useita antiikin kirjailijoita, kuten Sofoklesta ja Empedoklesta, ja saattanut nämä klassikot uudelleen saatavillemme. Nuopponen on myös tuonut historian aarteet nykypäivän yhteyksiin, kuten esimerkiksi Jukka Viikilän ja Janne Nummelan kanssa yhdessä kirjoittamassaan Ensyklopediassa. Tarkan taustatyön ja kääntämisen ammattitaidon lisäksi Nuopposen työskentelyssä ilahduttaa omintakeinen tyyli ja leikkisyys.

Nuoren Voiman Liitto kiittää Nuopposen asialleen omistautumista ja vanhanaikaista työmoraalia, joka halveksii hätäisyyttä ja nykyisin yhä tavanomaisempaa määrän korostamista laadun kustannuksella. Palkinto myönnetään paitsi tunnustuksena tarkasta, pitkäjänteisestä kääntäjäntyöstä, myös kannustukseksi vaikean ja yleisölle monin tavoin näkymättömäksi jäävän työn jatkamiseksi."

Nuori Voima -palkinto jaettiin tänään 22. kerran. Palkintolautakunnan muodostivat Aina Bergroth, Jan Forsström, Pauliina Haasjoki, Kaisa Ijäs, Matti Kangaskoski, Katja Kettu, Lauri Maijala, Maria Matinmikko, Maija Muinonen, Marjo Niemi, Aki Ollikainen ja Aki Salmela.