Hyvää kansainvälistä kääntäjienpäivää!

30.9.2023

Tänään 30. syyskuuta vietetään kansainvälistä kääntäjienpäivää. Päivän kunniaksi Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto (SKTL) ja Kieliasiantuntijat ovat laatineet alaa puhuttavista aiheista mielipidekirjoituksia, joissa peräänkuulutetaan päättäjiltä kirja-alaa tukevia toimia sekä korostetaan sitä, että samalla kun tekoäly tarvitsee ohjaimiinsa kielen ammattilaisia, täytyy tekijäoikeuden turvata luovien alojen tekijöiden, kuten kirjallisuuden kääntäjien ja av-kääntäjien, toimeentulo myös tekoälyn aikakaudella.

 

  • Aiheista laadittuja mielipidekirjoituksia on julkaistu viikon aikana maan valtalehdissä: 

  

”Tekoälyn kehittyessä vauhdilla meidän käännös- ja tulkkausalan ammattilaisten tulee pysytellä ajan hermolla. Monilla työnkuva saattaa osin muuttua työkalujen uudistuessa, mutta aito äly piilee edelleen ihmisaivoissa. Ihmistä ja ihmisen luovuutta ja asiantuntemusta tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa. Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto seuraa tekijänoikeuksien toteutumista jäsentensä osalta myös tekoälyn aikakaudella”, toteaa liiton puheenjohtaja Sirpa Alkunen.  

 

“Yksi lukutaidon kehittämisen edellytyksiä on se, että myös kääntäjien toimintaedellytyksistä huolehditaan. Kääntäjien, kuten monen muun luovan alan tekijän, toimeentulo voi kertyä erilaisista työnteon muodoista, ja apurahat ja tekijänoikeustulot ovat tärkeä osa ansioita. Kun hallitus laatii kulttuuripoliittista selontekoa, kirjallisuus ja kirjallisuuden kääntäminen tulee nostaa selonteon yhdeksi painopisteeksi”, muistuttaa liiton toiminnanjohtaja Jenni Kavén.  

 

Hyvää kansainvälistä kääntäjienpäivää!