Tiedon helmi -palkinto Yves Gambier’lle ja käännöstieteen väitöskirjapalkinto Mary Nurmiselle

15.4.2023

Mary Nurminen ja Yves Gambier

Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton (SKTL) opettajien ja tutkijoiden jaosto on antanut vuoden 2023 Tiedon helmi -palkinnon emeritusprofessori Yves Gambier’lle Turun yliopistosta. Hänet palkittiin laaja-alaisesta elämäntyöstä käännöstieteen kehittäjänä ja uuden käännöstutkijapolven ohjaajana.

Yves Gambier on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia käännöstieteilijöitä. Hänen laaja-alainen tutkimustyönsä on käsitellyt muun muassa audiovisuaalista kääntämistä, sosioterminologiaa ja erikoisalojen kielenkäyttöä sekä kääntäjänkoulutusta ja kaksikielisyyttä Suomessa. Elämäntyönsä Gambier on tehnyt Turun yliopistossa ranskan kääntämisen lehtorina (1973–1994), apulaisprofessorina (1994–1998) ja professorina (1998–2014).

”Yves Gambier’n poikkeuksellisen laaja kansainvälinen ura käännöstieteen tutkijana, uusien tutkijasukupolvien kouluttajana ja kääntäjäkoulutuksen laadun kehittäjänä hakee vertaistaan ja jatkuu edelleen aktiivisena. On ilo palkita hänet Tiedon helmi -palkinnolla”, toteaa SKTL:n opettajien ja tutkijoiden jaoston puheenjohtaja Esa Penttilä.

Tiedon helmi -palkintoon kuuluu Helle Damkjaerin suunnittelema teräksinen taideteos, jonka palkittu saa haltuunsa seuraavaan palkitsemiskertaan saakka, sekä kunniakirja, joka jää palkitulle. 

Tänä vuonna jaetaan ensimmäistä kertaa myös SKTL:n myöntämä käännöstieteen väitöskirjapalkinto. 1 000 euron arvoinen palkinto jaetaan jatkossa joka toinen vuosi, ja se myönnetään tutkijalle, jolta on kahden edellisen vuoden aikana ilmestynyt ansiokas käännöstieteellinen väitöskirjatutkimus suomalaisessa yliopistossa. Palkinnon sai Mary Nurminen Tampereen yliopistossa vuonna 2021 hyväksytystä väitöskirjastaan Investigating the Influence of Context in the Use and Reception of Raw Machine Translation. Väitöskirjassa tarkastellaan editoimattomien konekäännösten käyttöä sellaisenaan tilanteissa, joissa vieraskielisestä tekstistä pyritään ymmärtämään mahdollisimman paljon tiettyä tarkoitusta varten.

”Mary Nurmisen uusia uria aukova väitöskirjatyö yhdistää kiinnostavalla tavalla teoriaa ja käytäntöä sekä saa ansaitsemansa tunnustuksen tullessaan nyt palkituksi SKTL:n kautta aikain ensimmäisellä käännöstieteen väitöskirjapalkinnolla”, kiittelee Esa Penttilä.

Palkinnot luovutettiin lauantaina 15.4. KäTun eli Kääntämisen ja tulkkauksen tutkimuksen symposiumin yhteydessä. Turun yliopistossa 13.–15.4. pidetyssä symposiumissa tarkasteltiin tänä vuonna käännösalaa kestävän kehityksen ja eettisyyden näkökulmista. Kyseessä oli myös symposiumin juhlavuosi, sillä ensimmäinen KäTu järjestettiin Turussa tasan 20 vuotta sitten. Tapahtumaan osallistui lähes 140 käännös- ja kielitieteiden edustajaa Suomesta ja ulkomailta.

  

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: 
SKTL:n viestintäasiantuntija 
Maarit Laitinen 
044 3445 111 
maarit.laitinen@sktl.fi