Vuoden 2022 Uljas Attila -palkinto Tulkkilaki nyt -työryhmälle

26.11.2022

Olga Hirvirinne (toinen vasemmalta) vastaanotti palkinnon Tulkkilaki nyt -työryhmän puolesta SKTL:n syyskokouksessa. Kuvassa myös työryhmän edustaja Evelien Waegemans, tulkkijaoston puheenjohtaja Marjo Autioniemi ja Suvi Salmilampi tulkkijaoston toimikunnasta.

Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton (SKTL) tulkkijaosto on myöntänyt tämän vuoden Uljas Attila -palkinnon Tulkkilaki nyt -työryhmälle, joka on pitkäjänteisellä ja rohkealla toiminnallaan pyrkinyt aktiivisesti parantamaan tulkkausalan ja tulkkien, erityisesti asioimistulkkien, näkyvyyttä ja asemaa yhteiskunnassa. Palkintolautakunta kiittää erityisesti työryhmän vapaaehtoista ruohonjuuritason toimintaa.

Työryhmän aktiivit järjestivät näkyvimpänä toimenaan 25.11.2021 Tulkkilaki nyt! -mielenilmauksen Helsingissä, mikä toi tulkeille ja tulkkausalalle merkittävää näkyvyyttä mediassa. Palkintolautakunta haluaa nostaa esiin myös työryhmän laaja-alaista toimintaa, johon on kuulunut mielenilmauksen lisäksi esimerkiksi tulkkien työnseisauksen järjestäminen ja aktiivinen työ median suuntaan sekä tulkkausalan kilpailutusten kommentointi suoraan kilpailuttajatahoille että kilpailutuksia koskevan tiedon jakaminen tulkeille.  

”Tulkkilaki nyt -liike on useiden asioimistulkkien upeasti rakentama liike, joka kumpuaa ammattilaisten havaitsemista korjausta vaativista epäkohdista. Ruohonjuuritason liikkeestä muotoutuu toivottavasti tulevaisuudessa laki, jonka myötä ammattilaisuus korostuu entisestään asioimistulkkauksessa. Kiitos liikkeen puuhahenkilöille pyyteettömästä työstä yhteisen hyvän puolesta”, sanoo SKTL:n tulkkijaoston puheenjohtaja Marjo Autioniemi.

Vuoden 2022 Uljas Attila -palkinto jaettiin Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton syyskokouksen yhteydessä lauantaina 26.11. Uljas Attila -palkinto myönnetään joka toinen vuosi henkilölle tai yhteisölle, joka on edistänyt tulkkausta tai tulkkien asemaa yhteiskunnassa. Palkintoon kuuluu kiertopalkintona taiteilija Eino Viikilän pienoisveistos, kunniakirja ja vuodesta 2022 alkaen 1000 euron rahapalkinto. Lue lisää palkinnosta täältä

 

Lisätiedot: 

SKTL:n viestintäasiantuntija 
Maarit Laitinen 
maarit.laitinen@sktl.fi