Vuoden 2021 Repla-palkinto Petri Savolaiselle

13.12.2021 klo 10:00

Petri Savolainen, kuva: Heli Saarela

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto myöntää Repla-palkinnon henkilölle tai yhteisölle, joka edistää av-kääntämisen tai av-kääntäjien asemaa yhteiskunnassa. Tänä vuonna viidettä kertaa jaettu tunnustuspalkinto myönnettiin Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolaiselle.

 

"On hienoa, että Repla-palkinto jaetaan jälleen pienen tauon jälkeen. Kääntäjien ja tulkkien asioita ajetaan useissa eri järjestöissä, ja yhteistyössä on voimaa. Painoarvomme kasvaa, kun alan puolustajia on monta. Onnittelen lämpimästi Petri Savolaista Repla-palkinnosta ja toivotan onnea hänen työhönsä myös jatkossa", sanoo SKTL:n puheenjohtaja Sirpa Alkunen.  

 

 

Repla-palkintolautakunnan perustelut valinnalle: 

 

Suomen av-käännösalan taistelu säällisistä työehdoista viimeisen 21 vuoden ajalta henkilöityy erittäin pitkälle Petri Savolaiseen. Petri tuli mukaan Yhtyneet-sopimusneuvotteluihin Journalistiliiton edustajana 2000-luvun vaihteessa ja jatkaa yhä tes-neuvottelijana käännöstoimistojen tes-neuvotteluissa. Yhtyneet-sopimuksen osalta Petri onnistui luovuutensa ja sitkeytensä ansiosta säilyttämään Yhtyneet-työehtosopimuksen sekä Yleisradiossa että MTV3:lla 2000-luvun alusta aina vuoteen 2012, jolloin MTV3 ulkoisti käännöstoimintansa. Tämä onnistui toistuvista ulkoistusuhkista ja työehtojen polkemisyrityksistä huolimatta. Yleisradiossa Yhtyneet-sopimusta – joka on Suomen av-käännösalan työehtojen "johtotähti" – noudatetaan yhä. Käännöstoimistojen työehtosopimus, jota voidaan pitää historiallisena saavutuksena, on myös suurelta osin Petrin sinnikkään työn tulosta. Tässä työssä Petri jatkaa yhä. Koska av-kääntäminen on luonteeltaan sellaista, että säälliset työehdot toteutuvat pelkästään työehtosopimusten kautta, voidaan sanoa, että ilman Petri Savolaisen mittavaa työpanosta näiden 21 vuoden aikana Suomen av-käännösalan asema yhteiskunnassa olisi ratkaisevasti heikompi. 

 

 

Palkintolautakuntaan kuuluivat tänä vuonna Maria KynsijärviPetter Pinola ja Marja Härmänmaa

 

 

Aikaisemmin palkinnon ovat saaneet: 

  •  

  • - Vuonna 2015 SKTL:n av-jaoston yksi perustaja Marsa Laine 

  • - Vuonna 2014 av-kääntäjä Maria Kynsijärvi 

  • - Vuonna 2013 av-kääntäjien epävirallinen valtuuskunta Tykki edustajanaan Lauri Mäkelä 

  • - Vuonna 2012 suomentaja-toimittaja Esko Vertanen 

 

 

Lisätiedot: 

Maarit Laitinen 
SKTL:n viestintäasiantuntija 
044 3445 111 
maarit.laitinen@sktl.fi