Kirjallisuuden valtionpalkinto suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblomille

17.11.2021 klo 10:00

Sirkka-Liisa Sjöblom valtionpalkintojen jakotilaisuudessa. © Taiteen edistämiskeskus Taike

 

Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet vuoden 2021 valtionpalkinnot ansioituneille taiteilijoille, työryhmille ja taideyhteisöille. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio jakoi palkinnot Kansallisoopperassa Helsingissä 17.11.2021. Kirjallisuuden valtionpalkinnot myönnettiin suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblomille ja Tuli & Savu -lehdelle.

Sirkka-Liisa Sjöblomin palkintoperustelut:

Suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom on kääntänyt vuosikymmenien ajan ruotsin- ja englanninkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta. Hän on eri tyylilajit hyvin hallitseva, tarkka ja taitava kääntäjä. 

Tänä vuonna ilmestyi Sjöblomin upea suomennos Pumpulienkeli ruotsalaisen Susanna Alakosken kunnianhimoisesta historiallisesta romaanista Bomullsängeln. Teos kuvaa 1900-luvun alun vaasalaista teollisuusmiljöötä ja sen ihmisiä. Sjöblom on onnistunut erinomaisesti palauttamaan suomen kielelle Alakosken suomalaiseen ympäristöön sijoittaman, mutta Ruotsin lukijakunnalle ymmärrettäväksi tekemän maailman. Teoksessa on paljon intertekstuaalisuutta, ja Sjöblom on osannut taitavasti sukeltaa erilaisten tekstilajien moninaisuuteen: päiväkirjoihin ja vuosikertomuksiin, lehtimainoksiin, hartausteksteihin, lauluihin, runoihin – ja etenkin repliikkien vaihteleviin tyylirekistereihin. Eteläpohjalaista puheenpartta on käytetty tyylikkäästi ja harkiten. Käännös on eheä ja vivahteikas kokonaisuus.
 

Tuli & Savu -lehden palkintoperusteluissa todetaan muun muassa, että julkaisun runot, käännökset, esseet, artikkelit, kritiikit ja haastattelut ovat vaikuttaneet lähtemättömästi käsityksiin siitä, mitä runous ja poetiikka voivat merkityksellisimmin olla ja miksi ne voivat tulla.

Taiteen valtionpalkinnon voi saada tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta alan hyväksi. Valtionpalkinnoista päättävät vuosittain valtion taidetoimikunnat, jotka toimivat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijoina. Lastenkulttuurin palkinnosta päättää Taiteen edistämiskeskuksen johtaja. Myönnettyjen palkintojen yhteissumma on 226 000 euroa.

 

Vuoden 2021 palkinnot:

 • - Lastenkulttuurin valtionpalkinto: kuvataiteilija Johanna Juvonen ja kuvataiteilija Biagio Rosa
 • - Arkkitehtuurin valtionpalkinto: AOR Arkkitehdit
 • - Elokuvataiteen valtionpalkinto: pukusuunnittelija Tiina Kaukanen 
 • - Esittävien taiteiden valtionpalkinto: Huoneiden kirja -teoksen ydintyöryhmä 
 • - Kirjallisuuden valtionpalkinto: suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom
 • - Kirjallisuuden valtionpalkinto: Tuli & Savu -lehti
 • - Kuvataiteen valtionpalkinto: kuvataiteilija Tuula Närhinen
 • - Mediataiteen valtionpalkinto: taiteilija Kaino Wennerstrand
 • - Monitaiteen valtionpalkinto: Mustarinda-seura
 • - Muotoilun valtionpalkinto: keramiikkataiteilija Anu Pentik
 • - Musiikin valtionpalkinto: kapellimestari Ari Angervo
 • - Musiikin valtionpalkinto: Hietsun Paviljongin musiikkitoiminnasta Hietsu is Happening ry ja Klassinen Hietsu ry
 • - Sarjakuvataiteen valtionpalkinto: sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo

 


 

Lisätietoja kirjallisuuden valtionpalkinnoista: erityisasiantuntija Ansa Aarnio, Taike, p. 0295 330 701

Lue Taiken tiedote kokonaisuudessaan täällä.