Vuoden 2021 Tiedon helmi -palkinto Kaisa Koskiselle

22.5.2021 klo 11:00

Kaisa Koskinen © Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton (SKTL) opettajien ja tutkijoiden jaosto on antanut tämän vuoden Tiedon helmi -palkinnon professori Kaisa Koskiselle. Hänet palkittiin rohkeasti rajoja rikkovasta, uusia uria aukovasta ja laaja-alaisesta käännöstutkimuksesta.

Kaisa Koskinen on avoin erilaisille teorioille, metodologioille, aihepiireille ja tutkimusaloille sekä ammentanut tutkimukseensa aineksia kääntämisen käytännöistä, omista kokemuksistaan ja kääntäjäyhteisön tunnoista sekä keskusteluista. Tämä avoimuus on tehnyt hänestä yhden Suomen monipuolisimmista ja laaja-alaisimmista käännöstutkijoista.

Koskisen ydinalueita ovat olleet kääntämisen etiikka ja kääntämisen sosiologia. Hän on tutkinut muun muassa kääntämisen tiloja, affekteja, kääntäjänkoulutusta, uudelleenkäännöksiä ja erilaisten instituutioiden kuten EU:n komission ja Tampereen kaupunginvaltuuston käännöskäytäntöjä. Lisäksi hän on tutkinut uhanalaisten kielten kääntämistä – jopa karjalan kielellä – ja tehnyt etnografiaa, käännösten lähilukua sekä arkistotutkimusta ja yhteistyötä museoiden kanssa. Monitieteinen yhteistyö onkin Koskisen vahvuus.

Koskiselta on riittänyt aikaa myös tutkijankoulutukseen muun muassa Langnetin "Monikielisyys ja asiantuntijaviestintä" -ohjelman vetäjänä ja kansainvälisen ID-TS-tohtorinkoulutusverkoston perustajajäsenenä. Perustutkinto-opiskelijoidenkin keskuudessa hän on innostanut tutkimukseen, hyvänä esimerkkinä keväällä 2019 Finlaysonin kielikudelmat -näyttely, johon osallistui yli 50 Tampereen yliopiston opiskelijaa eri oppiaineista.

Koskinen toimii käännöstieteen professorina ja Kielten yksikön päällikkönä Tampereen yliopistossa. Hän on työskennellyt käännöstieteen professorina myös Itä-Suomen yliopistossa.

”On hienoa palkita Kaisa Koskinen. Hän on yksi kansainvälisesti valovoimaisimmista ja monipuolisimmista suomalaisista käännöstieteilijöistä ja tunnettu ennakkoluulottomista tutkimusavauksistaan. Hän jaksaa myös innostaa uusia tutkijasukupolvia ja on ollut vahvasti mukana organisoimassa kansainvälisiä tutkijakoulutusverkostoja”, toteaa SKTL:n opettajien ja tutkijoiden jaoston puheenjohtaja Esa Penttilä.

Tiedon helmi -palkintoon kuuluu Helle Damkjaerin suunnittelema teräksinen taideteos, jonka palkittu saa haltuunsa seuraavaan palkitsemiskertaan saakka, sekä kunniakirja, joka jää palkitulle.

Palkinto luovutettiin Kääntämisen ja tulkkauksen tutkimuksen XVIII symposiumin yhteydessä. KäTu-symposiumin teemana on tänä vuonna Kääntämisen ja tulkkauksen laatu näkyväksi. Koronaviruspandemiasta johtuen symposiumi pidetään kokonaan verkossa 20.–22.5.
 

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
SKTL:n tiedottaja
Maarit Laitinen
044 3445 111
maarit.laitinen@sktl.fi