Erkki Jukarainen in memoriam

9.7.2013

Heinäkuussa kantautui Ranskasta äkillinen suruviesti: hyvin tunnettu kollegamme, kirjallisuuden suomentaja Erkki Jukarainen oli poistunut luotamme 9.7.2013. Monille nuoremman polven suomentajille Eki, joka oli muuttanut Montpellieriin 1990-luvun alussa, oli vain etätuttavuus Konteksti-listan ja Facebookin välityksellä, mutta niinkin hän onnistui kokoamaan ison joukon sekä ystäviä että vihamiehiä. Hänet muistetaan suorasukaisista seuraelämänsä kuvauksista sekä inhostaan feminismiä ja ihana-sanaa kohtaan mutta myös vankasta ammattiylpeydestä ja solidaarisuudesta.

Jukarainen oli syntynyt Juvalla 16.12.1952. Hän opiskeli Georgetownin yliopistossa Washingtonissa sekä Helsingin yliopistossa, mistä sai filosofian kandidaatin arvon 1987. Kahdeksankymmenluvun alussa hän työskenteli toimittajana mm. Yleisradiossa ja aloitti samoihin aikoihin suomentajantyönsä, jonka tuloksena syntyi noin 120 kirjallisuuden suomennosta englannista ja ranskasta. Vuonna 1988 hän sai kirjallisuuden valtionpalkinnon.

Uran ensimmäisinä töinä oli kolme Doris Lessingin tieteisromaania. Myöhemmät suomennokset käsittävät mm. William Kennedyn Albany-sarjan 7 teosta, lukuisia Kurt Vonnegutin, Gloria Naylorin ja Paul Austerin romaaneja sekä muusikkojen elämäkertoja (Sting, Bob Dylan). Jukaraisen suomentamia ranskalaiskirjailijoita ovat mm. Jean Rouaud, Jean Echenoz ja Andreï Makine. Viihdepuolella hänen kohtalonaan on ollut kaksi Cornwellia: kuolinsyytutkija Kay Scarpettan edesottamuksista kertova Patricia Cornwellin romaanisarja (11 suomennosta), jota hän ajan mittaan alkoi vihata, sekä John le Carréna paremmin tunnetun David Cornwellin teokset (8 suomennosta), joiden älykkäälle kerronnalle hänen suomennoksensa tekivät täyttä oikeutta. Jukaraisen monipuolisuus ja ammattitaito olivat ihailtavia; hän välitti yhtä osuvasti Vonnegutin nokkelat lohkaisut kuin Rouaud’n nostalgisen runollisuuden.

Jukaraisen harrastuksiin kuului Harley-Davidsonilla ajelu ja aktiivinen musiikin harrastus; hän tunsi myös vahvaa vetoa kauniimpaa sukupuolta kohtaan. Suuri merkitys hänen elämässään oli 1991 syntyneellä pojalla, Karl-Erikillä, vaikka vanhemmuus olikin olosuhteiden pakosta vain osa-aikaista.

Vappu Orlov