Aarresaari-käännöspalkinto Kaisa Kattelukselle lastenromaanilla Maailman rikkain poika

6.10.2020

Kaisa Kattelus (vas.) ja valintaraatiin SKTL:n edustajana kuulunut FT Anne Ketola.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden käännöspalkinto, Aarresaari-palkinto, jaetaan toisen kerran tiistaina 6.10.2020. Entressen kirjastossa Espoossa klo 15.15.

Lasten- ja nuortenkirjallisuus, katselukirjoista nuortenaikuisten kirjoihin, on merkittävä osa Suomessa ilmestyvää kirjallisuutta. Kuvitelma, että on yhdentekevää, kuka kirjan kääntää on harhaa. Hyvä käännös ei tunnu käännökseltä, vaan alkuperäiseltä tekstiltä. Hyvä kääntäjä on taitava tulkki, jota ilman moni ikimuistoinen lukuelämys jäisi kokematta.

Aarresaari-palkinnolla IBBY Finland ry haluaa kiittää ja kannustaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden kääntäjiä heidän arvokkaasta työstään. Palkintoa varten valintaraati kävi läpi vuosina 2018–2019.

ilmestyneet, käännetyt lasten- ja nuortenkirjat. Valintaraatiin kuuluivat FT, käännöstieteen lehtori Anne Ketola (Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto SKTL), kirjastonhoitaja Marketta Könönen (IBBY Finland) ja kirjastonhoitaja Tuija Mäki (IBBY Finland).

Joka toinen vuosi jaettava Aarresaari-palkinto on arvoltaan 3000 euroa. Palkintosumman rahoittaa Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto Kopiostosta saamillaan tekijänoikeuskorvauksilla. Rahapalkinnon lisäksi jaetaan kaksi kunniamainintaa.

Aarresaari-palkinnon voittaja on Kaisa Kattelus humoristisella lastenromaanilla Maailman rikkain poika. Kustannusosakeyhtiö Tammi 2018. Englanninkielisen alkuteoksen Billionaire Boy (2010) on kirjoittanut David Walliams ja kuvittanut Tony Ross.

Kunniamaininnan saavat Hannele Huovi suomeksi riimitetyllä runokirjalla Pierun elämää, S&S 2019. Ruotsinkielisen alkuteoksen Fisens liv (2019) on kirjoittanut Malin Klingenberg ja kuvittanut Sanna Mander. Sekä Marja Kyrö nuorten fantasiakirjalla Maresin voima: punaisen luostarin kronikoita 3, Tammi 2018. Kyrö on suomentanut kirjan suoraan Maria Turtschaninoffin käsikirjoituksesta Breven från Maresi. Kirja ilmestyi yhtä aikaa ruotsiksi ja suomeksi.

 

Palkintoperusteet löytyvät IBBY Finlandin kotisivuilta.

Tilaisuudesta on vapaasti katseltavissa oleva tallenne Kirjastokaistan sivuilla.

 

  • lisätietoja antaa:
  • Marketta Könönen
  • p. 040 8242 429
  • marke.kononen@gmail.com