Vuoden 2020 Agricola- ja Hollo-käännöspalkintojen ehdokkaat julkistettu

19.3.2020 klo 17:00

Mikael Agricola -palkinnon ja J. A. Hollon palkinnon ehdokkaat julkistettiin torstaina 19.3.2020.

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto (SKTL) ja Suomen Kirjasäätiö myöntävät Mikael Agricola -palkinnon tunnustuksena edellisenä vuonna julkaistusta merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta. Palkinnon arvo on 10 000 euroa ja se rahoitetaan Kopioston keräämistä tekijänoikeuskorvauksista.

Ehdokkaina Mikael Agricola -palkinnon saajaksi ovat:

· Helene Bützow Kazuo Ishiguron teoksen Surullinen pianisti (Tammi) suomennoksesta,

· Tapio Koivukari Jón Kalman Stefánssonin teoksen Kaloilla ei ole jalkoja (Aviador) suomennoksesta,

· Juhani Salokannel A. H. Tammsaaren teoksen Rakastin saksalaista (Aviador) suomennoksesta.

Mikael Agricola -palkintoraadin perustelut 

 

SKTL myöntää J. A. Hollon palkinnon yhteistyössä Suomen arvostelijain liitto ry:n ja Suomen tietokirjailijat ry:n kanssa. Palkinto jaetaan tunnustuksena edellisenä vuonna julkaistun vaativan tietokirjan korkeatasoisesta suomennoksesta tai pitkään jatkuneesta ansiokkaasta tietokirjallisuuden suomentamistyöstä. Palkinnon arvo on 10 000 euroa ja se rahoitetaan Kopioston keräämistä tekijänoikeuskorvauksista.

Ehdokkaina J. A. Hollon palkinnon saajaksi ovat:

· Tatu Henttonen Eric Hobsbawmin teoksen Kuinka muuttaa maailmaa – kriittisiä esseitä Marxista (Vastapaino) suomennoksesta,

· J. Pekka Mäkelä Tim Peaken teoksen Kysy astronautilta (Into) suomennoksesta,

· Lotta Toivanen Éric Vuillardin teoksen Päiväkäsky (Siltala) suomennoksesta.

J. A. Hollon palkintoraadin perustelut 

 

"Näinä poikkeuksellisina aikoina, kun ihmiset pysähtyvät paikoilleen, on hyvää aikaa liikutella ajatuksia. Käännöskirjallisuus tarjoaa tähän oivan mahdollisuuden ja avaa ovia maailmaan silloinkin, kun matkustamista vältellään. Agricola- ja Hollo-ehdokkaat tarjoavat taas erinomaisia ja monipuolisia sekä ennen kaikkea taidokkaasti käännettyjä teoksia tieteen ja taiteen maailmasta. Toivotan onnea kaikille ehdokkaille”, sanoo SKTL:n puheenjohtaja Sirpa Alkunen.

Mikael Agricola -palkinnon ja J. A. Hollon palkinnon saajat julkistetaan Mikael Agricolan päivänä 9.4.2020. Palkintojenjakotilaisuus järjestetään myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

 

Lisätiedot:
Tiedottaja Maarit Laitinen, SKTL
044 3445 111
maarit.laitinen@sktl.fi