TIEDOTE: SKTL:n ja Kieliasiantuntijat ry:n kannanotto 27.9.2019

27.9.2019

Julkaisuvapaa

Suomen ja kääntäjien tulkkien liitto SKTL ry ja Kieliasiantuntijat ry julkaisivat tänään perjantaina 27.9.2019 kannanoton Suomen kielitaidon yksipuolistumisesta. Kannanotto julkaistaan liittojen omien kanavien lisäksi muun muassa Turun Sanomissa. Kannanotto liittyy vahvasti tänään järjestettävään Kansainvälisen kääntäjienpäivän tilaisuuteen. Kieliasiantuntijat ry:n toiminnanjohtaja Hanna Gorschelnik pitää kannanottoon liittyvän puheenvuoron tänään Kääntäjienpäivän alkajaisiksi.

Kannanotolla halutaan vedota kuntiin monipuolisempien kielten opetusryhmien puolesta. Suomen kieltenopettajien liiton tekemän kyselyn mukaan lukiossa opiskeltavien kielten valikoima on kaventunut. Moni osaa englantia, sillä 98 % lukiolaisista valitsee englannin ensimmäiseksi kielekseen. On kuitenkin huolestuttavaa, että yhteiskunnastamme katoaa monipuolinen kielitaito. Yhä harvempia kieliä hallitaan hyvin tai osataan ammattimaisesti. 

Kieliasiantuntijoita tarvitaan ylläpitämään kansainvälisen yrityksen viestinnän korkeaa laatua kielestä riippumatta ja varmistamaan, että imago on yhdenmukainen kaikilla kohdekielillä ja kaikissa kohdekulttuureissa. Tarvitsemme pienessä kansakunnassamme hyvää ja monipuolista kielitaitoa ja sitä vahvistavaa korkeatasoista opetusta, jotta meille voi myös kasvaa yhteiskunnassa tarvittavia kielten ammattilaisia.

Kannanoton pääset lukemaan kokonaisuudessaan täällä. Osallistu mukaan keskusteluun aihetunnisteila #KäPä2019, #kääntäjienpäivä ja #monipuolinenkielitaito.