Vuoden 2019 Tiedon helmi -palkinto emeritusprofessori Andrew Chestermanille

12.4.2019 klo 15:00

© Maarit Laitinen

Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton (SKTL) opettajien ja tutkijoiden jaosto on antanut tämän vuoden Tiedon helmi -palkinnon käännöstutkija, emeritusprofessori Andrew Chestermanille. Hänet palkittiin elämäntyöstä käännöstieteen uraauurtavana kehittäjänä ja uuden käännöstutkijapolven ohjaajana.

Andrew Chesterman on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia kääntämisen tutkijoita, ja hän on kirjoittanut lukuisia käännöstieteen avaintekstejä ja kehittänyt merkittävästi sekä käännösalan tutkimusta että opetusta. Laaja-alaisessa tuotannossaan Chesterman tarkastelee käännöstieteen keskeisiä käsitteitä, teorioita ja menetelmiä tavalla, joka on helposti lähestyttävä ja joka sekä kokoaa että uudistaa aiempia ajatusmalleja. Lisäksi Chesterman on ollut laatimassa käännöstieteellisen tutkimuksen tekemistä valottavia ensimmäisiä oppaita ja pyrkinyt esimerkillisesti edistämään käännöstieteen ja ammattikääntäjien vuoropuhelua. 

Elämäntyönsä Chesterman on tehnyt Helsingin yliopistossa englannin kielen lehtorina (1973–1996), kääntämisen teorian apulaisprofessorina (1996–2000) ja monikielisen viestinnän professorina (2002–2010). Hän on kokonaisen käännöstutkijoiden sukupolven – ellei sukupolvien – aina avulias ja kannustava kasvattaja ja edelleen aktiivinen vaikuttaja. Ansioistaan Chesterman on palkittu muiden muassa Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan ritarimerkillä, Suomen Tiedeseuran jäsenyydellä sekä Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton hopeisella ansiomerkillä.

Tiedon helmi -palkintoon kuuluu Helle Damkjaerin suunnittelema teräksinen taideteos, jonka palkittu saa haltuunsa seuraavaan palkitsemiskertaan saakka, sekä kunniakirja, joka jää palkitulle.

Palkinto luovutettiin Tampereella Kääntämisen ja tulkkauksen tutkimuksen XVII symposiumin yhteydessä. KäTu-symposiumi pidetään tänä vuonna Tampereen yliopistossa 12.–13.4., ja sen teemana on Kääntämisen ja tulkkauksen tilat.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:  

SKTL:n tiedottaja
Maarit Laitinen
044 3445 111
maarit.laitinen@sktl.fi