Tulorekisteri velvoittaa myös yksinyrittäjiä - useimmiten

28.12.2018

Tammikuun alusta alkaen maksetut palkat ja työkorvaukset on ilmoitettava tulorekisteriin viiden päivän kuluessa maksamisesta. Mitä se merkitsee yksinyrittäjän toiminnassa? Vastaus riippuu siitä, onko tämä ennakkoperintärekisterissä, käyttääkö laskutuspalvelua, onko hän toiminimiyrittäjä vai onko hänellä osakeyhtiö.

Tulorekisteriin ilmoitettavia tietoja ovat tehdystä työstä maksetut palkat, luontoisedut, palkkiot, työkorvaukset sekä muut ansiotulot. Tulorekisteriin ilmoitetaan myös maksetut päivärahat, ateriakorvaukset ja kilometrikorvaukset. 

Freelancer, ei ennakkoperintärekisterissä: Jos olet yksityishenkilö tai yritys ja teet työtä toimeksiantosuhteessa, eli et ole palvelussuhteessa maksajaan etkä ole ennakkoperintärekisterissä, vaan toimeksiantaja pidättää korvauksestasi ennakkoveron, tämän velvollisuus on tehdä tarvittavat viranomaisilmoitukset, myös ilmoitukset tulorekisteriin. Tulosi ilmoitetaan työkorvauksena. Toimeksiantajan Vuoden alusta pääset kuitenkin itse tarkistamaan omia tulotietojasi sähköisessä palvelussa. Sinulla on vuoden alusta tulonsaajana ensimmäistä kertaa mahdollisuus saada reaaliaikainen kokonaiskuva palkka- ja etuustiedoistasi. Nyt voit tarkistaa tulorekisteristä myös sen, onko työnantaja hoitanut ilmoittamiseen liittyvät työnantajavelvoitteensa.

Jos käytät laskutuspalvelua, etkä ole sopinut laskutuspalveluyrityksen kanssa erikseen työsuhteesta, sinulle maksettu suoritus on työkorvausta. Ilmoita suoritus itse tulolajilla työkorvaus.

Toiminimiyrittäjä ei maksa itselleen palkkaa, vaan toiminimen tuloja käsitellään toiminimen kirjanpidossa, ja ne ilmoitetaan veroilmoituksella. Yksityisnostoja ei siksi ilmoiteta tulorekisteriin. Tilanne on toinen, jos toiminimellä on työntekijöitä tai toiminimi maksaa esimerkiksi alihankkijalle työkorvausta esimerkiksi keikkaluontoisista töistä kuten käännös- tai tulkkaustoimeksiannoista. Silloin toiminimestä maksetut palkat ja työkorvaukset tulee ilmoittaa tulorekisteriin.

Jos alihankkija tai alihankkijayritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin, tietoja ei tarvitse ilmoittaa tulorekisteriin. Jos yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, maksajan on annettava ilmoitus tulorekisteriin. Sen, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin, voi tarkistaa hakemalla tiedot YTJ-yrityshausta.

Jos sinulla on osakeyhtiö, joka maksaa palkkasi, palkka tulee ilmoittaa tulorekisteriin. Sen sijaan suurinta osaa pääomatuloista, kuten korkoja tai osinkoja ei ilmoiteta.

Palkka.fi on verohallinnon, työeläkeyhtiöiden ja Työttömyysvakuutusrahaston ylläpitämä maksuton palkanlaskentaohjelma pienyrityksille ja kotitalouksille. Sen kautta maksetut työkorvaukset ja palkat rekisteröityvät tulorekisteriin suoraan, jos ilmoittaja on valinnut automaattisen tietojen lähettämisen. 

Lisätietoja verohallinnon sivuilta