Suomentaja Vappu Orloville kirjallisuuden valtionpalkinto

27.11.2018 klo 17:00

Kuva: Heikki Karjalainen

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho jakoi valtionpalkinnot tänään 27. marraskuuta taidetoimikuntien 50-vuotisjuhlassa, Taike-Gaalassa, Helsingissä. Kaikkiaan palkittiin 16 taiteilijaa. ”Taide uudistaa yhteiskuntaa, toteuttaa elämyksiä ja lisää taloudellista kasvua”, ministeri Terho sanoi. ”Taiteellisen luomistyön tekevät taiteilijat. Valtionpalkinnot ovat yksi tapa kunnioittaa heidän työtään.”

Kirjallisuuden valtionpalkinnot saivat suomentaja Vappu Orlov ja kirjailija Maarit Verronen.

Orlov kertoo olevansa palkinnosta vieläkin pyörällä päästään: “Miksi ihmeessä tämä on minulle myönnetty, eikö ole vaikka kuinka monta muuta, jotka olisivat ansainneet sen paremmin?”

 

Vappu Orlovin palkintoperustelut:

Uransa aikana Vappu Orlov (s. 1943) on opettanut kokonaisen suomentajien sukupolven luomaan luontevaa, luettavaa tekstiä. Orlov antaa kääntäjän oman äänen kuulua mutta huomaa tarkalla vainullaan, jos lauseessa ei ole kaikki kohdallaan. Suomentajana Orlov on karistanut pölyt vanhoista venäläisistä kertojista, ja muun muassa Gogolin novelleissa Orlovin huumorintaju pääsee riemastuttavasti oikeuksiinsa. Tuorein suomennos on nobelisti Svetlana Aleksijevitšin dokumenttiromaani Neuvostoihmisen loppu, jossa Orlov tuo venäläisen ihmisen koskettavan lähelle suomalaista lukijaa.

Kirjallisuuden valtionpalkinnoista päättää kirjallisuustoimikunta. Kukin palkinto on suuruudeltaan 14 000 euroa.

 

Lisätietoja kirjallisuuden valtionpalkinnoista: erityisasiantuntija Ansa Aarnio, Taike, p. 0295 330 701

Lue Taiken koko tiedote täällä.