Uusi Kopiosto-valtakirja ilmestynyt

13.8.2018

Uusi Kopiosto-valtakirja on nyt käytettävissä Kopioston verkkosivuilla osoitteessa www.kopiosto.fi/valtakirja.

Se korvaa tästä päivästä lähtien aiemmin käytössä olleen Kopiosto-valvontavaltakirjan.

Kopiosto on tekijöiden, kustantajien ja esittäjien oma tekijänoikeusjärjestö. Kopiosto-valtakirjalla annetaan Kopiostolle oikeus myöntää puolestasi lupia teostesi kopiointiin muun muassa oppilaitoksille. Kopiosto valvoo, että tekijänoikeuksiasi kunnioitetaan, teoksiasi käytetään luvallisesti ja teostesi käytöstä maksetaan korvaus. 

Kääntäjä, jos haluat, että Kopiosto valvoo etujasi, toimi näin:

  • – Anna valtakirja Suomen kääntäjien ja tulkkien liitolle (SKTL) kääntäjän ominaisuudessa. SKTL on Kopioston jäsenjärjestö. 
  • – SKTL kirjaa valtakirjan saapuneeksi ja toimittaa valtakirjan edelleen Kopiostoon kirjattavaksi.

 

Voit antaa valtakirjan myös useammalle Kopioston jäsenjärjestölle, mutta aina eri ominaisuudessa. Kopioston jäsenjärjestöistä kääntäjiä edustaa Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto. Jos toimit myös esim. kirjailijana, voit antaa valtakirjan kirjailijan ominaisuudessa esim. jollekin kirjallisuuden alan järjestölle.

Jos olet aikaisemmin antanut SKTL:lle Kopiosto-valvontavaltakirjan, se on edelleen voimassa, mutta halutessasi voit täyttää myös uuden valtakirjan ja päivittää yhteystietosi Kopiostoon sen yhteystietolomakkeella.

 

Mikä muuttuu?

·        Uudistetun asiakirjan nimi on nyt Kopiosto-valtakirja (ennen Kopiosto-valvontavaltakirja)

·        Tällä valtakirjalla annetaan valtuus lisensoida vain graafisessa muodossa julkaistuja/julkistettuja teoksia (esim. kirjoja). Se ei siis koske av-teoksia kuten entinen valvontavaltakirja. Valtakirja av-teosten lisensointiin on tulossa syksyllä.

·        Tekijäjärjestöille (esim. SKTL) ja kustantajajärjestöille on tehty erikseen omat valtakirjansa.

·        Valtuutukset kerätään näillä lomakkeilla, kunnes Kopiosto saa vuonna 2019 käyttöön e-palvelun valtuutusten antamiseen.  

·        Valtakirja on toistaiseksi saatavilla vain suomeksi. Ruotsin- ja englanninkieliset lomakkeet tulevat käyttöön syksyllä 2018.

·        Muistatathan käyttää tästä eteenpäin vain näitä uusia lomakkeita. Uusia lomakkeita ei paineta erikseen, vaan voit tulostaa paperiversiot pdf-tiedostoista tai tämän uutisen alta.

Valtakirjasivulle on nyt myös lisätty perustietoa ja ohjeita valtakirjoista. Jos et tiedä, mikä on Kopiosto tai Kopiosto-valtakirja, voit tutustua aiheeseen tarkemmin Kopioston verkkosivuilla.

 

Voit myös kysyä lisää SKTL:n toimistosta: jasenasiat@sktl.fi

 

 

Liitteet