Kirjallisuuden suomentaja! Haluatko kertoa ammatistasi kirjastoissa? Hae mukaan tästä!

24.1.2018

Hyvä suomentaja!

Hae Suomentaja lukijoiden luo -vierailijaksi 10.2. mennessä!

Koneen Säätiö myönsi joulukuussa 140 000 euron apurahan Kersti Juvan ja Laura Jänisniemen hankkeelle, jonka tarkoituksena on toteuttaa sata suomentajavierailua yleisiin kirjastoihin sekä vuoden 2018 että vuoden 2019 aikana. Kirjastoille vierailut ovat maksuttomia, joten kiinnostusta varmasti riittää! Toivomme ja uskomme, että hanke herättää myös median kiinnostuksen ja työmme saa sitä kautta myönteistä lisänäkyvyyttä.

Vierailuhanke on tarkoitus rakentaa mahdollisimman kattavaksi sekä maantieteellisesti että kirjallisuudenlajien ja lähtökielten suhteen. Siksi sen toteuttamiseen tarvitaan joukko innostuneita ihmisiä eri puolilta Suomea, eri kielten ja kulttuurien tuntijoita ja erilaisten kirjallisten tekstien suomentajia.

Avaamme nyt haun suomentajavierailijoiden löytämiseksi. Vierailijoita valitaan 20−25, ja kukin heistä tekee vuoden 2018 aikana 4−5 kirjastovierailua. Jokaisesta noin 45 minuutin esiintymisestä maksetaan Lukukeskuksen suosituksen mukainen 250 euron palkkio, joka on veronalaista tuloa, ja matkakulut korvataan (tilanteen vaatiessa myös yöpymiskulut). Tämä haku koskee vuonna 2018 tehtäviä vierailuja, ja raati tekee valintansa helmikuun loppuun mennessä. Vuotta 2019 varten järjestetään uusi haku joulukuussa 2018.

Hae siis mukaan joukkoon, joka pääsee kertomaan suomentajan työstä kiinnostuneille yleisöille eri puolilla Suomea! Toimita vapaamuotoinen hakemuksesi 10.2.2018 mennessä sähköpostin liitteenä osoitteeseen lukijoidenluo@gmail.com. Kerro hakemuksessasi ainakin seuraavat asiat:

  • – nimi ja yhteystiedot (sähköposti, puhelin)
  • – kokemus suomentajan työstä (vuosina ja/tai julkaistuina teoksina)
  • – kielet ja kulttuurit joista suomennat
  • – kirjallisuudenlajit joita suomennat: proosa, runot, näytelmät, sarjakuvat, tietokirjallisuus (mahdolliset erikoistumisalat) jne.
  • – kirjailijat joiden teoksia olet suomentanut viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana ja/tai joiden teoksista haluaisit erityisesti kertoa
  • – maantieteellinen alue jolla olet halukas tekemään vierailuja (ulkomailla asuville voimme korvata vain matkakulut Suomessa)
  • – kuukaudet jolloin voit tehdä vierailuja (vuonna 2018 vierailukuukaudet ovat maalis-, huhti- ja toukokuu sekä syys-joulukuu)
  • – mahd. ajokortti ja autonkäyttömahdollisuus
  • – kolme asiaa, jotka lukijoiden pitäisi mielestäsi tietää suomentajan työstä
  • –kolme asiaa, joita erityisesti toivot koulutusseminaarilta

 

Voit hakea mukaan, vaikka et olisi koskaan ennen puhunut suomentajan työstä julkisesti tai vaikka esiintymiskokemusta olisi kertynyt niukasti. Tervetulleita ovat kaikki kirjallisuudenlajit järeimmästä taideproosasta verisimpiin dekkareihin ja kevyimpään viihteeseen ja koko tietokirjallisuuden laaja kirjo. Tärkeintä on, että haluat kertoa työstäsi ja levittää tietoa kirjallisuuden suomentajan ammatista, kohdata lukijoita ja vastata heidän kysymyksiinsä.

Evästämme kirjastovierailijoita koulutusseminaarilla, joka järjestetään Tampereella torstaina 22.3. Jokaisen vierailijaksi valitun tulee osallistua koulutukseen. Osallistumisesta maksetaan pieni palkkio, ruokailu järjestetään ja matkakulut korvataan. Lisäksi kokoamme yhteistyössä SKTL:n ja KAOS:n kanssa faktapaketin kirjastovierailijoiden tueksi. Hankkeen koordinaattori Laura hoitaa vierailuja koskevat järjestelyt kirjastojen kanssa ja hankkeen rahaliikenteen.

Jos kaipaat vielä lisätietoa ennen hakemuksen lähettämistä, laita viestiä osoitteeseen lukijoidenluo@gmail.com. Viestejä ja hakemuksia käsitellään luottamuksellisesti ja vain mukaan valittujen nimet julkistetaan.

Iloisin terveisin
Kersti Juva ja Laura Jänisniemi