Tärkeää keskustelua DSM-direktiivistä Strasbourgissa

15.9.2017

Euroopan komission digitaalista sisämarkkinaa (DSM) koskeva direktiiviehdotus ja sen artikla 12 uhkaavat kääntäjien tekijänoikeuskorvauksia.

Euroopan parlamentin kulttuuri- ja koulutusvaliokunta on ehdottanut artiklan muuttamista jäsenmaita pakottavaan muotoon. Jos artikla hyväksytään tässä muodossa ja artiklassa mainittaisiin lainauskorvaus, seurauksena saattaisi olla, että kustantajat saisivat jatkossa osan tekijöille kuuluvasta lainauskorvauksesta.

Kirjailijoiden ja kääntäjien tekijänoikeusjärjestö Sanasto, jonka jäsenjärjestöihin myös SKTL kuuluu, on vastustanut hanketta viime syksystä lähtien. Sanasto ja suomalaiset kirjallisuuden tekijät ovat tavanneet tällä viikolla europarlamentaarikkoja Strasbourgissa, heidän mukanaan myös SKTL:n puheenjohtaja ja Sanaston varapuheenjohtaja Heikki Karjalainen. Suomalaisten europarlamentaarikkojen mukaan juuri nyt on aika toimia asiassa Euroopan tasolla.

Direktiivin käsittely on eilen 14.9.2017 edennyt seuraavaan vaiheeseen, kun EU:n puheenjohtajamaa Viro julkisti kompromissiehdotuksen direktiiviin. Lue uutinen Sanaston sivuilta. Sanasto kertoi DSM-direktiivin taustoista sekä vaikutuksista kirjallisuuden tekijöihin maanantaina. Lue taustoittava uutinen täältä.