Sanasto tiedottaa: Sanaston asiakkuussopimus uudistuu

24.3.2017

 • - Uusi laki tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista astui voimaan 1.1.2017. Laki säätelee tekijänoikeusjärjestöjen toimintaa sekä niiden suhdetta tekijöihin ja teosten käyttäjiin.
   
 • - Uuden lain myötä Sanasto täsmentää asiakkuussopimustaan. Uutta asiakkuussopimusta sovelletaan 28.3. alkaen. 
   
 • - Lainsäädäntö ja asiakkuussopimuksen täsmentäminen eivät vaadi sinulta erillisiä toimenpiteitä, vaan saat korvauksesi Sanastosta samaan tapaan kuin aiemminkin.

 

Hyvä Sanaston asiakas,

Laki tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista (1494/2016) astui voimaan vuoden 2017 alusta. Laki perustuu Euroopan unionin kollektiivihallinnointidirektiiviin, ja sen keskeinen periaate on lisätä avoimuutta ja taata tekijöille sekä muille oikeudenhaltijoille määräysvalta
oikeuksiensa hallinnointiin. Tekijöiden perustamana järjestönä avoimuus ja tekijöiden itsemääräämisoikeus ovat aina olleet tärkeässä osassa Sanaston toimintaa.

Uuden lain myötä Sanasto täsmentää asiakkuussopimustaan. Sanaston asiakkuussopimuksen solmimisen yhteydessä olet valtuuttanut Sanaston hallinnoimaan tekijänoikeuksiasi ja valvomaan etuasi niillä alueilla, joilla toimimme. Uudessa sopimuksessa nämä alueet ja muun muassa asiakkaan oikeus peruttaa valtuutus määritellään entistä täsmällisemmin.

Uutta asiakkuussopimusta sovelletaan kaikkiin asiakkaisiimme 28.3.2017 alkaen. Sopimus ei laajenna, vaan tarkentaa aiemmin antamaasi valtuutusta.

Sanasto hallinnoi uuden asiakkuussopimuksen mukaan seuraavia teosten jälkikäyttöalueita:

 • - Teosten kirjastolainaaminen
 • - Teosten kappaleiden valmistaminen ja välittäminen arkistoissa, kirjastoissa ja museoissa
 • - Teosten kappaleiden valmistaminen vammaisten käyttöön
 • - Teosten kappaleiden valmistaminen, lähettäminen ja välittäminen radiossa, televisiossa ja lähettäjäyritysten sähköisissä palveluissa ja arkistoissa
 • - Teosten julkinen esittäminen
 • - Yksittäisten runojen ja tekstikatkelmien kappaleiden valmistaminen osana uutta painettua, sähköistä tai muuta materiaalia
 • - Teosten kappaleiden valmistaminen näyttämistä varten

 

Sanasto toimii alueilla, joihin liittyvästä käytöstä tekijöiden on käytännössä hankalaa sopia itse. Sanaston asiakkaana sinulla kuitenkin on aina myös itse oikeus sopia teostesi käytöstä.

Voit lukea ja tulostaa sopimuksen kirjautumalla oma.sanasto.fi-palveluun. Laki tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista löytyy osoitteesta www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2016/20161494.

Uusi laki ja täsmennetty asiakkuussopimus eivät vaadi sinulta mitään toimenpiteitä.

Kaikissa asiakkuuteen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä Sanaston asiakaspalveluun sähköpostitse info@sanasto.fi tai puhelimitse +358 9 5629 3300. Autamme mielellämme!