Ammattilainen, älä myy itseäsi liian halvalla äläkä tietämättäsi!

9.11.2016

Valtionhallinnon kilpailutuksessa tarjousten jättöaika on enimmäkseen jo ohitse, yhden osa-alueen tarjouksia voi vielä jättää. Useissa kunnissa ja kuntayhtymissä kilpailutuksia on käynnissä tai niitä valmistellaan. Yksityissektorillakin käännös- ja tulkkauspalveluiden ostajat kilpailuttavat myös toimittajia.

Jos olet lupautunut alihankkijaksi johonkin kilpailutukseen, pidä huolta siitä, että  sopimuksesi ovat kunnossa ja hinnat kohtuulliset. Ei ole kenenkään etu, jos työehdot ovat pielessä. Sopimukset pitäisi aina solmia kirjallisesti etukäteen, mutta jos se on nyt jäänyt tekemättä, yritä korjata asia edes ennen kuin palveluntarjoaja eli toimeksiantajasi sitoutuu omiin velvoitteisiinsa ja allekirjoittaa palvelusopimuksen. Hänen tarjouksensa tulee perustua muun muassa siihen, mitä hän sinulle maksaa, ja sinulla tulee olla oikeus tietää, millaisiin ehtoihin itse sitoudut mahdollisesti vuosiksi eteenpäin. 

Kun tarkistat sopimustasi, pidä huolta myös siitä, että sinun on mahdollista tarkistaa ehtojasi sopimuskauden aikana, sillä yhteiskunnassa ja yksityiselämässä voi tapahtua suuriakin muutoksia muutaman vuoden aikavälillä.

Muista myös, että liian alhainen hinta saattaa saada ostajan epäilemään ammattilaisuuttasi. Arvosta siis itseäsi ja harjoita ammattiasi kestävältä pohjalta!