« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu » Kääntäminen ja tulkkaus » Opiskelu

Opiskelu

 

Alan järjestöjen kyselyjen mukaan useimmat kääntäjät ja tulkit ovat ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita alan ammattilaisia. Kääntämisen ja tulkkauksen yliopisto-opetusta annetaan ympäri Suomen, syksystä 2017 lähtien Helsingissä, Joensuussa, Tampereella ja Turussa. Opinnot antavat valmiudet ensisijaisesti asiatekstien kääntämiseen, mutta myös tulkkauksesta voi suorittaa useita kursseja tutkinnon aikana. Opintoihin kuuluu kääntämisen ja tulkkauksen teorian ja käytännön opiskelun lisäksi kohdekielen ja -kulttuurin sekä työkielten opintoja.

Kääntämisen ja tulkkauksen erikoisaloja voi opiskella eri tahoilla: 

·      asioimistulkkaus (puhuttujen kielten tulkkaus): ammattikorkeakoulut, yliopistojen täydennyskoulutuskurssit, ammattitutkinnot

·      audiovisuaalinen kääntäminen (tv-tekstittäminen): yliopistotutkintoihin kuuluvat valinnaiskurssit

·      kaunokirjallisuuden kääntäminen: yliopistotutkintoihin kuuluvat valinnaiskurssit, SKTL:n kirjallisuudenkääntäjien järjestämät kurssit

·      oikeustulkkaus: yliopistotutkintoihin kuuluvat valinnaiskurssit, yliopistojen täydennyskoulutuskurssit, oikeustulkin erikoisammattitutkinto

·      viittomakielen tulkkaus: ammattikorkeakoulut

Koulutuksessa on viime vuosina tapahtunut ja tapahtuu edelleenkin rakenteellisia ja sisällöllisiä uudistuksia. Siksi ajantasainen koulutustarjonta tulee AINA tarkistaa koulutusta tarjoavan tahon omilta sivuilta.

Opintojen lomassa kannattaa olla aktiivinen ja perehtyä käännös- ja tulkkausalan markkinoihin ja mahdollisiin toimeksiantajiin. Kontaktien luominen alan yrityksiin ja kokeneisiin kääntäjiin ja tulkkeihin on aina hyödyllistä. Opintojen aikana kannattaa myös hankkia mahdollisimman paljon käytännön harjoitusta, mieluiten hieman kokeneemman kollegan ohjauksessa.

SKTL edistää ammattimaisuutta alalla. Voit liittyä Suomen kääntäjien ja tulkkien liittoon jo opiskelijana, jolloin saat paljon arvokkaita neuvoja alalla toimimisesta, tapaat alan ammattilaisia ja pääset osallistumaan liiton koulutuksiin ja tapahtumiin. Tutustu jäsenehtoihin.

Erinomaisen kielitaidon lisäksi kääntäjä ja tulkki tarvitsevat monia muita taitoja ja ominaisuuksia. Lue lisää alan vaatimuksista.


23.6.2024 klo 22:43:45