Tampereen paikallisosaston tapaaminen: Kielikudelmien pauloissa

Kuva: Työväenmuseo Werstas
Aika: 23.4.2019 klo 17:00
Paikka: Työväenmuseo Werstas Väinö Linnan Aukio 8, Tampere

Tutustumme Finlaysonin kielikudelmat -näyttelyyn professori Kaisa Koskisen opastuksella. Hän pitää meille erityisesti kääntäjille ja tulkeille suunnatun erikoisesittelyn. Lisätietoja näyttelystä alla. Tapahtuma on ilmainen ja suunnattu SKTL:n jäsenille sekä käännösalan opiskelijoille. Ennakkoon ei tarvitse ilmoittautua. Näyttelyesittelyn jälkeen halukkaat voivat jatkaa omakustanteisesti Panimoravintola Plevnaan keskustelemaan näyttelystä tai ihan mistä vain. Tervetuloa!

Kielikudelmien pauloissa

Tampereen yliopiston kielten ja visuaalisen journalismin opiskelijat toteuttavat yhdessä Werstaalle näyttelyn Finlaysonin kielikudelmat. Kaksiosainen näyttely koostuu kielten kuusivooninkisesta, joka havainnollistaa kielten hierarkiaa Finlaysonin tehtaalla 1800-luvulla, ja henkilökuvien varaan rakentuvasta osioista Ihmisiä ja kieliä Finlaysonilla, joka kurottuu tehtaan muurien sisältä nykypäivän avoimeen Finlaysonin alueeseen ja ihmisten kielimuistoihin sieltä.

FINLAYSONIN KIELIKUDELMAT

Finlaysonia ei olisi ilman ihmisten kansainvälistä liikettä, ja monikielisyys on aina ollut osa Finlaysonin alueen arkea. Eri kielten painoarvo ja asema on vaihdellut, mutta aina kielitaito on avannut tai sulkenut ovia ja asemoinut ihmisiä suhteessa ympäröivään alueeseen, ja aina on tarvittu myös niitä, jotka toimivat erikielisten puhujien välillä, kääntäen ja tulkaten. 

 Finlaysonin alue alkoi muotoutua, kun James Finlayson perusti vuonna 1820 Tammerkosken rannalle konepajan. Uusien omistajien käsissä siitä kasvoi suuryritys. Kielten kuusvooninkinen kuvaa Finlaysonin tehtaan kielten hierarkiaa 1800-luvulle painottuen. Suomenkielisiä työläisiä ja Englannista ja Keski-Euroopasta tulleita konemestareita erottaa rakennuksessa kielen muodostama lasikatto/lasilattia, joka esti sosiaalista nousua ja haittasi työpaikan kommunikointia. Konttorin kielikirjo oli vaihteleva ja moninainen, sillä kanssakäymistä oli moneen suuntaan. Tehtaan johto ja omistajat muodostivat oman, kansainvälisen kerroksensa, jossa suomea ei ollut tarpeen osata.

 Finlayson oli 1990-luvulle asti suljettu teollisuusalue. Sittemmin se on avautunut kaupunkilaisten yhteiseksi olohuoneeksi. Ihmisiä ja kieliä Finlaysonilla -osuudessa havainnollistamme muutosta henkilökuvien ja haastatteluilla kerättyjen kielimuistojen kavalkadilla, joka alkaa vanhan Finlaysonin loppuvaiheista ja etenee murroskauden kautta mutta painottuu nykyhetkeen. Finlaysonilla tehdään edelleen työtä mutta alueella myös viihdytään, poiketaan ja muistellaan mennyttä. 

Näin löydät perille