Kääntämisen ja tulkkauksen opetusmenetelmävaranto

Keväällä 2014 perustettu Kääntämisen ja tulkkauksen opetusmenetelmävaranto on wiki-sivusto, jonne kootaan opetusmenetelmäkuvauksia ja ohjeistuksia. Varanto on tarkoitettu kaikille kääntämisen ja tulkkauksen opettajille ja opetuksen kehittämisestä kiinnostuneille kaikissa Suomen käännöstieteellistä koulutusta tarjoavissa yliopistoissa ja tulkkeja kouluttavissa ammattikorkeakouluissa. Muun kuin käännöstieteellisen koulutuksen piirissä työskentelevät kääntämisen opettajat voivat liittyä varantoon, jos kyse on kieliparista, jossa ei Suomessa tarjota käännöstieteellistä koulutusta (esimerkiksi saamen kielet, karjalan kieli). Varantoon liittyäkseen ei tarvitse olla SKTL:n jäsen.

Varannon avulla voi monipuolistaa opetusmenetelmiä, vaihtaa kokemuksia ja opetusmateriaaleja ja laittaa hyvät vinkit kiertoon. Varannon tarkoitus on myös helpottaa kääntämisen ja tulkkauksen opettajien työtä.

Syyskuussa 2019 varannolla oli yli 60 käyttäjää kaikista kääntäjänkoulutusta tarjoavista yliopistoista ja siellä oli yli 70 kuvausta erilaisista menetelmistä ja opetusmateriaaleista, muun muassa

 • "Korjatkaa itse!"
 • Käännösvisa
 • Saman tekstin kääntäminen eri tarkoituksiin
 • Sanakirjojen vertailu tiedonlähteinä
 • Käännöskommenttiohje
 • Käännösten arviointikriteerit
 • Tulkkauksen arviointilomake

Huhtikuussa 2016 varannolle myönnettiin opettajien ja tutkijoiden jaoston Tiedon helmi -palkinto opetuksen edistämiseksi tehdystä ansiokkaasta työstä.

Liittyminen

Kääntämisen ja tulkkauksen opetuksen menetelmävaranto sijaitsee Itä-Suomen yliopiston wiki-sivustolla. Varanto ei ole avoin kaikille, vaan sinne pääsee seuraavasti:

 1. Mene sivulle https://wiki.uef.fi/. HUOM! Sivusto ei toistaiseksi toimi iPadilla. Tekninen tuki pyrkii korjaamaan tilanteen.
 2. Napsauta oikeassa ylälaidassa ”Log In
 3. Valitse ”Haka Login” ja oma oppilaitoksesi ja kirjaudu sisään oppilaitoksesi käyttäjätunnuksella ja salasanalla. (Itä-Suomen yliopiston henkilökunta valitsee suoraan vaihtoehdon "Login using UEF account")
 4. Voit kirjautua saman tien ulos.
 5. Lähetä oppilaitoksesi sähköpostiosoitteesta viesti otsikolla ”Mukaan menetelmävarantoon” jollekulle wikin ylläpitäjistä: paivi.kuusi(at)helsinki.fi, minna.ruokonen(at)uef.fi. Ilmoita viestissä käyttäjätunnuksesi oppilaitoksessasi (usein sama kuin sähköpostiosoitteen lyhyt muoto). Tämä helpottaa oikean käyttäjän tunnistamista.
 6. Ylläpitäjä antaa sinulle oikeudet lisätä kommentteja ja sivuja sekä muokata sivuja. Saat asiasta vahvistusviestin ylläpitäjältä. Tarkemmat ohjeet menetelmävarannon käytöstä tulevat vahvistusviestissä.

Menetelmävarantoon ei voi suoraan lisätä käyttäjiä, vaan heidän täytyy ensin kirjautua wiki-sivustolle. Ylläpitäjät pahoittelevat, että asiasta aiheutuu hieman ylimääräistä vaivaa.

 

Ylläpitäjät

Varannon ylläpitäjät ovat

 • Päivi Kuusi, käännöstiede, Helsingin yliopisto, s-posti: paivi.kuusi(at)helsinki.fi
 • Minna Ruokonen, englannin kieli ja kääntäminen, Itä-Suomen yliopisto, s-posti: minna.ruokonen(at)uef.fi

Tiedot päivitetty 3.6.2020