« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu » Kääntäminen ja tulkkaus » Tekijänoikeus » Kopioston Av-tekijänoikeussopimus

Kopioston Av-tekijänoikeussopimus

Mikä on Kopioston Av-tekijänoikeussopimus?

Av-tekijänoikeussopimus eli sopimus tekijänoikeuksien siirrosta on sopimus, jolla av-tekijäjärjestöt (kuten SKTL) keräävät av-tekijöiltä (kuten av-kääntäjät) yksinoikeuksia tietyillä audiovisuaalisten teosten massakäyttöalueilla. Tämän tavoitteena on vahvistaa av-tekijöiden taloudellista asemaa ja heidän teoksiinsa liittyvää määräysvaltaa. Tällaisia massakäyttöalueita ovat muun muassa:

  • televisio- ja radio-ohjelmien opetuskäyttö
  • televisio-ohjelmien edelleen lähettäminen
  • televisio-ohjelmien verkkotallennuspalvelut
  • yksityisen kopioinnin hyvitys
  • ei-kaupallinen tallennekäyttö

Kun solmit sopimuksen sopimuksen, Kopiostolla yhteishallinnointiorganisaationa on mahdollisuus hoitaa nämä massakäyttöalueita koskevat neuvottelut puolestasi.

Av-kääntäjä – muista hoitaa sopimusasiasi kuntoon!

SKTL suosittelee kaikkia av-kääntäjiä allekirjoittamaan Av-tekijänoikeussopimuksen, jotta tekijänoikeusjärjestö Kopiosto voi jatkossa valvoa tehokkaammin av-tekijöiden etua. Näin myös varmistat, että saat sinulle kuuluvat korvaukset teostesi käytöstä – jatkossa korvauksia tullaan maksamaan myös sellaisilta käyttöalueilta, joilta ei tällä hetkellä kerätä korvauksia. Tekijän tai av-tekijäjärjestön on käytännössä mahdotonta itse myöntää kattavia käyttölupia massakäyttöalueilla, missä suuri määrä käyttäjiä käyttää suurta määrää av-teoksia. Kopiosto valvoo av-tekijän puolesta em. massakäyttöalueiden käyttölupia. SKTL on Kopioston jäsenjärjestö.

Av-tekijänoikeussopimuksella luovutat yksinoikeuden sopimuksessa ilmoitettuihin käyttöalueisiin valitsemallesi järjestölle (SKTL), joka siirtää oikeuksien hallinnoinnin edelleen Kopiostolle. Av-tekijänoikeussopimuksen voit solmia Kopioston valtuutuspalvelussa osoitteessa kopiostoextra.fi/valtuudet.

Tehdäksesi sopimuksen sinun ei tarvitse olla SKTL:n jäsen – kaikki av-kääntäjät voivat allekirjoittaa sopimuksen, joten vinkkaathan asiasta myös tutuillesi, jotka eivät vielä ole jäseniä! 

Sopimus tehdään SKTL:n kanssa kääntäjän ominaisuudessa. Jos toimit kääntäjänä ja sen lisäksi vaikkapa jossain muussakin av-tekijäroolissa (esim. elokuvaohjaaja), huomioi, että voit tehdä sopimuksen myös useamman av-tekijäjärjestön kanssa. Tällöin muista, että voit tehdä sopimuksen samassa ominaisuudessa vain yhden av-tekijäjärjestön kanssa.


Lue lisää:
https://www.kopiosto.fi/kopiosto/tekijoille-ja-kustantajille/liity-kopiostoon/tekijanoikeussopimus-av-tekijoille/


27.2.2024 klo 19:44:25