« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu » Kääntäminen ja tulkkaus » Auktorisoitu kääntäminen » Mitä ovat viralliset ja valantehneet kääntäjät?

Mitä ovat viralliset ja valantehneet kääntäjät?

Nykyinen laki auktorisoiduista kääntäjistä tuli voimaan 1.1.2008. Vuosina 1989–2007 oli voimassa laki, jonka vaatimukset täyttäneille henkilöille myönnettiin oikeus toimia virallisina kääntäjinä. Auktorisoituja kääntäjiä koskevan lain mukaan virallisen kääntäjän oikeudet saanut henkilö voi jatkaa toimintaansa viisi vuotta lain voimaantulosta. Tällainen henkilö voi myös vuoden 2012 loppuun mennessä hakea oikeutta käyttää nimitystä ’auktorisoitu kääntäjä’.

Vuosina 1967–1989 oli voimassa laki, jolla myönnettiin oikeus toimia valantehneenä kääntäjänä. Tämä oikeus oli voimassa kolme vuotta sen jälkeen, kun laki virallisista kääntäjistä tuli voimaan.

 

Entä mitä ovat Keskuskauppakamarin hyväksymät kääntäjät?

Vuosina 1953–1989 oli voimassa asetukseen perustunut järjestelmä, jonka puitteissa Keskuskauppakamari hyväksyi vaatimukset täyttäviä kääntäjiä vastaamaan ensisijassa erilaisiin elinkeinoelämän käännöstarpeisiin. Nimike Keskuskauppakamarin hyväksymä kielenkääntäjä (KHK) on tässä vaiheessa jo historiaa.


18.7.2024 klo 04:15:07