Kirjallisuuden kääntäjien jaoston puhekieliseminaari - SIIRTYY 6.5.2022

Aika: 4.2.2022 klo 10:00 - 16:00
Paikka: Helsingissä Aalto-yliopisto, Runeberginkatu 14-16, Helsinki

Kirjallisuuden kääntäjien helmikuun 4. päivälle 2022 suunniteltu puhekieliseminaari joudutaan valitettavasti koronatilanteen vuoksi siirtämään myöhemmäksi kevääseen.

Uusi päivämäärä on perjantai 6. toukokuuta. Ilmoittautumislomake on suljettu väliaikaisesti ja avataan jälleen lähempänä seminaaria. Kaikki jo saapuneet ilmoittautumiset ovat tallessa ja voimassa.

Lisätietoja: kirjallisuudenkaantajat@sktl.fi

 

***

Miten luodaan puheen illuusio kirjallisuudessa? Kirjallisuuden kääntäjien jaosto järjestää puhekieliseminaarin perjantaina 4.2. klo 10-16 Helsingissä Aalto-yliopiston tiloissa (Runeberginkatu 14-16, sali A300).

Miten luodaan puheen illuusio kirjallisuudessa? Millaisia keinoja suomentajalla on sen luomiseen? Tähän pureudutaan kirjallisuuden kääntäjien jaoston puhekieliseminaarissa helmikuun alussa. 

Luennoitsijoiksi saapuvat suomen kielen emeritaprofessori, Kotuksen entinen johtaja Pirkko Nuolijärvi sekä käännöstieteilijä, emeritaprofessori Liisa Tiittula. Nuolijärvi ja Tiittula ovat pitkän uransa aikana tutkineet suomen kieltä ja kääntämistä monilta kanteilta ja kirjoittaneet mm. teoksen Puheen illuusio suomenkielisessä kaunokirjallisuudessa (SKS, 2013), jossa pureudutaan puhutun ja kirjoitetun kielen piirteisiin eri aikoina ja eri genreissä niin suomenkielisessä kotimaisessa kirjallisuudessa kuin suomennoskirjallisuudessa.

Päivän päättää suomentajapaneeli, jossa kokeneet suomentajat Kaijamari Sivill ja Helene Bützow keskustelevat puhekielten kääntämisestä.

 

Seminaarin alustava ohjelma:

9.30 Kahvitarjoilu

10 Seminaarin aloitus

10.15 Pirkko Nuolijärvi: Miltä puhuttu suomi ja sen esittäminen näyttää suomalaisessa kirjallisuudessa?

11.45 Lounastauko

13.15 Liisa Tiittula: Puhekielen kääntämisen tendenssejä ja käsitys (käännetyn) puhekielen sujuvuudesta

15–16 Suomentajapaneeli

 

Seminaariin voi osallistua myös etäyhteydellä webinaarin välityksellä.

Ilmoittautuminen on suljettu toistaiseksi.

 

Paikan päälle tulijoilta edellytetään voimassaolevaa koronapassia. Lisäksi voimassa on maskisuositus. Seminaarisalia ei oteta aivan täyteen, eli paikkoja on rajoitetusti. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ja vahvistetaan ilmoittautumisajan päätyttyä. Seuraamme tiiviisti koronarajoituksia ja -suosituksia ja ilmoitamme, mikäli tilaisuus siirtyy, muuttuu tai peruuntuu niiden takia. Toivotaan kuitenkin, että pääsemme näkemään toisemme helmikuussa!