« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu

Kielitoimiston sanakirja nyt verkossa vapaasti luettavana

11.11.2014

Kielitoimiston sanakirja julkaistaan 11.11.2014 verkossa vapaasti luettavaksi.

Kielitoimiston sanakirja on Kotimaisten kielten keskuksessa laadittu suomen kielen sanakirja, joka kuvaa nykyisen yleiskielen keskeiset sanat. Sanakirjassa on yli 100 000 hakusanaa. Nyt ilmestyvässä sanakirjan uudessa versiossa on noin 500 hakusanaa enemmän kuin edellisessä, vuonna 2012 ilmestyneessä sähköisessä versiossa.Muutoksia on tehty noin 1 600 artikkeliin.

Kielitoimiston sanakirja on tarkoitettu jokaiselle, joka etsii tietoa kielestä. Sanakirja kertoo sanojen merkitykset ja antaa esimerkkejä sanojen käytöstä. Se kuvaa myös sanojen tyylilajeja eli sitä, onko sana sävyltään esimerkiksi arkikielinen, ylätyylinen, vanhentunut tai halventava. Jokaisesta sanasta esitetään myös taivutusmuodot. Sanakirja antaa ohjeita ja suosituksia, jotka koskevat sanojen kirjoitusasua, ääntämistä,
taivutusta ja käyttöä erilaisissa yhteyksissä. Kielitoimiston sanakirja tukeutuu kannanotoissaan Kotimaisten kielten keskuksen suomen kielen lautakunnan päätöksiin.

Kielitoimiston sanakirjasta on ilmestynyt aiemmin maksullisena kolme sähköistä versiota, ja se on julkaistu myös kolmiosaisena painettuna kirjana (tuorein painos 2012). Sähköinen Kielitoimiston sanakirja on tehty Kotimaisten kielten keskuksen ja Kielikone Oy:n yhteistyönä.

Nykysuomi muuttuu, ja nykykielen sanakirja elää ajassa. Kielitoimiston sanakirja pohjautuu laajaan, jatkuvasti kartutettavaan sana-arkistoon. Sanakirjan uusia hakusanoja ovat esimerkiksi aihetunniste eli avainsana eli hashtag, biolääke, energiasyöppö, e-resepti, esinetulostus eli 3D-tulostus, ilmastoskeptikko, joukkorahoitus, jälkimarkkinointi, kuppikakku, lihavuusleikkaus, maksumuuri, nyhtöpossu, perheenkokoaja, puhetulkkaus,
stalkkeri, tipaton, tviitata (tai twiitata), vesipihi, whoopie ja yhteisöpalvelu.

Sanakirjan osoite on www.kielitoimistonsanakirja.fi.
Aiheesta lisää Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.kotus.fi.

Lisätietoja:
Päätoimittaja Eija-Riitta Grönros, puh. 0295 333 228
Sähköposti: kielitoimistonsanakirja@kotus.fi


13.4.2024 klo 16:08:53