« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu

Vuoden 2023 Repla-palkinto Tiina Kinnuselle

15.12.2023 klo 20:00

Tiina Kinnunen. © Saara Vuorjoki

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto SKTL myöntää Repla-palkinnon henkilölle tai yhteisölle, joka edistää av-kääntämisen tai av-kääntäjien asemaa yhteiskunnassa. Tänä vuonna seitsemättä kertaa myönnetty palkinto myönnettiin av-kääntäjä Tiina Kinnuselle

 

“Av-kääntämisen matkasaarnaajana Tiina Kinnunen on perehdyttänyt uusia tulijoita alalle, lisännyt alan tuntemusta sekä omalla työllään pitänyt yllä av-kääntämisen laatua”, kiittelee SKTL:n puheenjohtaja Sirpa Alkunen ja onnittelee lämpimästi palkinnonsaajaa. 

 

 

Repla-palkintolautakunnan perustelut valinnalle: 

 

Tiina Kinnusessa yhdistyy monipuolinen ja eteenpäin katsova av-käännösalan asiantuntijuus.

 

Kinnunen on uransa alusta asti osallistunut aktiivisesti alan kehittämiseen. Hän on seurannut tiiviisti av-käännösalan ammatillisia ja tieteellisiä tapahtumia niin Suomessa kuin ulkomailla ja esiintynyt näissä myös kutsuttuna puhujana ja paneelikeskustelijana.  

 

Kinnunen on yksi Kääntäjämestarit ry:n perustajista ja kantavista voimista. Hän myös toimii yhdistyksen nykyisenä puheenjohtajana. Yhdessä Kääntäjämestareiden aktiivien kanssa hän on järjestänyt tärkeää täydennyskoulutusta myös av-kääntäjille ja jakanut kokeneille ammattilaisille kertynyttä hiljaista tietoa koko ammattikentälle.  

 

Kinnunen on tehnyt aktiivisesti yhteistyötä kääntäjänkoulutusta järjestävien yliopistojen kanssa kertomalla opiskelijoille omia ja muiden ammattilaisten kokemuksia ja näkemyksiä av-käännösalasta.  

 

Kaikella tällä toiminnallaan hän on edistänyt vuoropuhelua eri sidosryhmien välillä: av-kääntäjien ja muiden kääntäjien, kääntäjien ja käännösten tarvitsijoiden sekä kääntäjien ja kääntäjiä kouluttavien sekä alaa tutkivien välillä.  

 

Kinnunen on tehnyt pitkän ja menestyksekkään uran av-kääntäjäyrittäjänä ja toiminut sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.  Suomennostyön lisäksi hän on englannintanut suomalaisia elokuvia ja elokuvakäsikirjoituksia ja ollut näin mukana edistämässä suomalaisen elokuvan vientiä maailmalle.

 

Kinnunen suhtautuu pelottomasti mutta samalla terveen kriittisesti alan muutoksiin, kuten teknologian kehitykseen. Esimerkillään hän on osoittanut, että muutoksiin ei tarvitse alistua sellaisinaan, vaan niitä voi hyödyntää omaehtoisesti ja että niihin voi siten myös vaikuttaa. Tässäkin hän täyttää asiantuntijuuden tunnusmerkit. 

 

Tänä vuonna palkintolautakuntaan kuuluivat Anna-Maija Ihander, Tiina Holopainen ja Kati Metsola. Lisätietoa Repla-palkinnosta ja aikaisemmin palkinnon saaneet löytyvät täältä

  

Lisätiedot:  


23.6.2024 klo 23:23:54