« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu

Kopiosto-valtakirja on päivitetty – kääntäjä, käy hyväksymässä Kopiosto-valtakirjaasi tehty päivitys

8.9.2023

Muuttuneen tekijänoikeuslain myötä Kopiosto kehittää uusia lupia, jotka voivat tuoda tekstin ja kuvan tekijöille uusia korvaustuottoja. Jotta uusien lupien myöntäminen on mahdollista, keräämme kääntäjiltä päivitetyt Kopiosto-valtakirjat. Kaikkien tekstin ja kuvan tekijöiden on päivitettävä aiemmin antamansa Kopiosto-valtakirja Kopioston valtuutuspalvelussa. Päivittämällä Kopiosto-valtakirjansa tekijä varmistaa, että hänen teostensa käyttöön liittyvät valtuudet ja edut ovat ajan tasalla.

Kopiosto-valtakirjaan tehty päivitys perustuu 3.4.2023 voimaan tulleisiin tekijänoikeuslain muutoksiin, jotka tuovat mukanaan uudenlaisia mahdollisuuksia teosten käyttölupien kehittämiseen ja myyntiin. 

Päivitys ei koske Av-tekijänoikeussopimuksen tai Av-valtakirjan antaneita av-kääntäjiä. 

Uusia oikeusluokkia

Lakimuutosten myötä Kopiosto-valtakirjaan lisättiin kaksi kokonaan uutta oikeusluokkaa ja yhtä oikeusluokkaa laajennettiin. Oikeusluokat kuvaavat sitä, minkälaiseen teosten käyttöön Kopiosto myöntää lupia. 

Uudet oikeusluokat koskevat lehtijulkaisuun sisältyvän teoksen käyttöä (GR8) ja teosten jakamista verkkosisällönjakopalveluissa (GR9), kuten YouTubessa tai Instagramissa. Laajennettu oikeusluokka puolestaan liittyy kirjastojen, arkistojen ja museoiden kokoelmiin sisältyvän teoksen käyttöön (GR5). Oikeusluokat kuvaavat sitä, minkälaiseen teosten käyttöön Kopiosto voi myöntää lupia. Tekijä voi tutustua päivitettyihin oikeusluokkiin Kopioston sivuilla

Päivitetty Kopiosto-valtakirja hyväksytään Kopioston valtuutuspalvelussa

Kaikkien tekstin ja kuvan tekijöiden on päivitettävä aiemmin antamansa Kopiosto-valtakirja. Valtakirjaan tehtyjen päivitysten hyväksyminen on helppoa ja nopeaa Kopioston valtuutuspalvelussa. Sinun ei tarvitse antaa kokonaan uutta valtakirjaa, vaan päivitys käydään tekemässä olemassa olevaan valtuutukseen. Palvelu toimii Chrome-, Edge- ja Safari-selaimilla. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla. 

Jos et vielä ole antanut Kopiosto-valtakirjaa, voit tehdä sen Kopioston valtuutuspalvelussa. Palvelussa kääntäjä voi myös tarkistaa aiemmin antamiensa valtuutusten tilanteen. Kääntäjien on hyväksyttävä aiemmin antamaansa valtakirjaan tehty päivitys, jotta uusi valtuutus astuu voimaan. 

Hyväksy valtakirjasi päivitys seuraavasti:

  • 1. Kirjaudu valtuutuspalveluun osoitteessa https://kopiostoextra.fi/valtuudet.
  • 2. Klikkaa Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry:lle antamasi Kopiosto-valtakirjan kohdalla Tarkastele. Päivitettävän valtakirjan kohdalla on huutomerkki.
  • 3. Klikkaa valtakirjasivun alalaidassa olevaa Päivitä valtuutus -kuvaketta.
  • 4. Hyväksy päivitys ja paina Tallenna.


Kuvallinen ohje valtakirjan päivittämiseen

Jos et löydä aiemmin antamaasi valtuutusta palvelusta tai sinulla ei esimerkiksi ole verkkopankkitunnuksia etkä siten pääse kirjautumaan valtuutuspalveluun, olethan yhteydessä Kopioston toimistoon osoitteessa valtuudet@kopiosto.fi

Mikä on Kopiosto-valtakirja?

Kopiosto-valtakirjalla tekijänoikeuden suojaamien teosten oikeudenomistajat eli tekijät (esim. kääntäjät) ja kustantajat antavat Kopiostolle valtuutuksen myöntää puolestaan lupia teostensa kopiointiin. Annettu valtuutus mahdollistaa sen, että Kopiosto huolehtii puolestasi teostesi kopiointiin liittyvistä oikeuksistasi ja eduistasi. 

Valtakirja annetaan Kopioston jäsenjärjestölle, esimerkiksi SKTL:lle. Kukin jäsenjärjestö edustaa luovan työn eri aloja. Jokainen järjestö kerää valtakirjoja vain tietyissä, oman alansa tekijöitä vastaavissa ominaisuuksissa. Kääntäjät antavat SKTL:lle Kopiosto-valtakirjansa kääntäjän ominaisuudessa. Voit antaa valtakirjan, vaikka et olisikaan tämän järjestön jäsen. SKTL kerää kääntäjien valtakirjoja ja edustaa Kopiostossa kääntäjiä. 

Kopiosto-valtakirjan antaminen ei vaikuta tekemiisi kustannussopimuksiin tai siihen liittyviin tekijänoikeuksiin, tai asiakkaidesi tai työnantajasi kanssa tekemiisi sopimuksiin. Kopiosto-valtakirja koskee painotuotteissa tai internetissä julkaistujen tekijänoikeuden suojaamien tekstien ja kuvien jälkikäyttöä. Tällaista jälkikäyttöä on esimerkiksi valokopiointi, skannaaminen sekä verkkoaineiston kopiointi ja tulostaminen oppilaitoksissa, julkishallinnon ja yritysten sisäisessä käytössä. Kopiostolle valtakirjalla antamasi valtuudet eivät siis koske esimerkiksi teostesi myyntiä tai julkaisulupia. 

Miksi Kopiosto-valtakirjan antaminen kannattaa?

Jos käännät kirjallisuutta tai asiatekstejä, etkä ole vielä antanut SKTL:lle Kopiosto-valtakirjaa, kannattaa se tehdä nyt. 

Valtakirjalla tekijät antavat Kopiostolle oikeuden myöntää puolestaan lupia teostensa kopiointiin ja kerätä näistä luvista tekijänoikeuskorvauksia. Kopioston toiminta perustuu näihin valtuutuksiin. Mitä useampi tekijä antaa valtakirjan, sitä paremmin Kopiosto pystyy toimimaan heidän etujensa puolesta.  

Kopiosto maksaa luvista keräämänsä korvaukset teosten tekijöille jäsenjärjestöjensä, kuten SKTL:n, kautta. SKTL jakaa nämä korvaukset oman alansa tekijöiden hyödyksi esimerkiksi apurahoina ja palkintoina tai käyttää niitä käyttösääntöjen sallimiin muihin, alaa edistäviin tarkoituksiin.  

Uusittu tekijänoikeuslaki tarjoaa mahdollisuuksia monipuolisempien lupien kehittämiseen 

Kopiosto huolehtii, että tekijöiden ja kustantajien tekemiä teoksia käytetään luvallisesti ja käytöstä maksetaan korvaus. Lupien myynti ja korvausten kerääminen perustuu siihen, että laaja joukko suomalaisia tekijöitä ja kustantajia on antanut Kopiostolle valtuuden sopia luvista ja myöntää niitä puolestaan. 

Kopiosto myy lupia tilanteisiin, joissa teoksen käyttäjiä tai teoksen tekijöitä on niin paljon, että tekijän on itse käytännössä mahdotonta sopia teostensa käytöstä ja valvoa sitä. Tekijänoikeuslain muutosten myötä Kopiosto voi suunnitella ja myöntää lupia muun muassa lehtiaineistojen käyttöön mediaseurantapalveluissa ja teosten jakamiseen verkkosisällönjakopalveluissa. 

Monien sosiaalisen median palveluiden, kuten Instagramin, TikTokin ja YouTuben, tulee jatkossa hankkia lupa, kun yksityiset henkilöt jakavat palvelussa toisten tekemiä sisältöjä. Luvan hankkiminen koskee tilanteita, joissa sisältöjä jaetaan ei-kaupallisessa tarkoituksessa ja muulla tavoin kuin linkittämällä. Jaettavia sisältöjä voivat olla esimerkiksi toisten tekemät valokuvat, lehtiartikkelit, runot, kuvataideteokset, laulun sanat ja nuotit.  

Monet mediaseuranta- ja uutiskoostepalvelut jakavat painetuissa ja digitaalisessa muodossa olevia lehtiaineistoja asiakkailleen. Kopiosto voisi jatkossa myöntää lupia tällaiseen tarkoitukseen tekijöiden ja kustantajien puolesta. 

Kirjastoihin, arkistoihin ja museoihin liittyvä oikeusluokan laajennus koskee kaupallisesta jakelusta poistuneita teoksia. Sillä turvataan, että myös tällaisten teosten digitoiminen ja avaaminen verkkoon tehdään tekijöiden ja kustantajien luvalla sekä että heille maksetaan käytöstä korvaus. 

Kysymyksiä ja vastauksia 

Miksi en löydä valtakirjaa Kopioston valtuutuspalvelusta, vaikka muistan sellaisen antaneeni? 

Voi olla, että valtakirjastasi puuttuu esimerkiksi henkilötunnus, jolloin sitä ei voida yhdistää sinuun. Otathan yhteyttä Kopiostoon osoitteesta valtuudet@kopiosto.fi, niin asia selvitetään. 

Mistä tiedän, että Kopiosto-valtakirjani on päivittynyt?  

Valtuutuspalvelun etusivulla päivitystä odottavan valtakirjan kohdalla on huutomerkki. Kun olet päivittänyt valtakirjan, huutomerkki katoaa ja valtakirjasi sisällä näkyy ilmoitus ”Valtuutus on päivitetty”. Jos päivitys ei onnistu, syynä on yleensä se, että käytössäsi on nettiselain, jota ei ole tuettu tai selainversiosi on vanhentunut. Käytä Kopiosto-valtakirjasi päivittämiseen Chrome-, Edge- tai Safari-selainta. Varmista, että käytössäsi on uusin selainversio. 

Entä jos en käy hyväksymässä päivitettyä Kopiosto-valtakirjaa? 

Aiemmin antamasi Kopiosto-valtakirja jää tällöin voimaan entisissä oikeusluokissa. Valtakirjan päivitys kuitenkin tarjoaa tekijöille mahdollisuuden saada jatkossa uusia korvaustuottoja. Lisäksi päivityksellä turvataan, että teoksiasi ei käytetä luvattomasti ja että niiden käytöstä maksetaan korvaus. Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto suosittelee valtakirjan päivittämistä. 

Olen antanut av-valtakirjan. Täytyykö se myös päivittää? 

Ei. Päivitys ei koske Av-tekijänoikeussopimuksen tai Av-valtakirjan antaneita av-kääntäjiä. 

Lisää vastauksia yleisimpiin päivitystä koskeviin kysymyksiin löydät täältä.


Kysyttävää? Ota yhteyttä: valtuudet@kopiosto.fi  
 

Lisätietoa Kopiosto-valtakirjan päivityksestä 

Lisätietoa Kopiosto-valtakirjasta 

 

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto on tekijänoikeusjärjestö Kopioston jäsenjärjestö. Kopiosto edustaa jäsenjärjestöjensä kautta 80 000:ta suomalaista tekijää, kustantajaa ja esittävää taiteilijaa.
 


3.5.2024 klo 14:09:24