« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto kouluttaa auktorisoituja kääntäjiä

18.1.2014

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto (SKTL) järjestää Helsingissä lauantaina 18.1. seminaarin, joka on suunnattu ensisijaisesti Suomessa auktorisoituina kääntäjinä toimiville.

Auktorisoitu kääntäminen on ammattimaisen kääntämisen erikoisalue. Auktorisoidulla kääntämisellä tarkoitetaan laillisesti pätevän käännöksen laatimista esimerkiksi viranomaispäätöksen tai oikeuskäsittelyn välineeksi. Auktorisoidun kääntämisen tuotos, laillisesti pätevä käännös, on samanarvoinen kuin alkuperäinen dokumentti. Aikaisemmin auktorisoituja kääntäjiä kutsuttiin virallisiksi kääntäjiksi tai valantehneiksi kielenkääntäjiksi.

Koulutuksessa asiantuntijapuheenvuoroja esittävät julkinen notaari Paula Ojaniemi Helsingin maistraatista; auktorisoitujen kääntäjien tutkintolautakunnan puheenjohtaja Leena Salmi Turun yliopistosta; vanhempi konstaapeli Krista Hakkala Helsingin poliisilaitoksen ulkomaalaisasioiden yksiköstä sekä auktorisoitu kääntäjä Heli Mäntyranta.

Seminaarissa käsitellään auktorisoitujen kääntäjien toimintaa koskevaa lainsäädäntöä, asiakirjojen aitoutta ja väärennöksiä sekä asiakirjojen laillistusmenettelyitä. Asiantuntijapuheenvuorojen lisäksi ohjelmassa on varattu aikaa aktiiviselle pienryhmätyöskentelylle, jonka tarkoituksena on käydä läpi auktorisoitujen käännöksiä koskevia yksittäisiä käytännön kysymyksiä ja etsiä niihin vastauksia.

Auktorisoitujen kääntäjien järjestelmästä ja sen kehittämisestä huolehtii Opetushallitus. Tutkintojen järjestämisestä vastaa Opetushallituksen yhteydessä toimiva Auktorisoitujen kääntäjien tutkintolautakunta. Auktorisoidun kääntäjän tutkinnossa osoitetaan tutkintokielten kieli- ja kääntämistaito sekä auktorisoidun kääntäjän ammatinharjoittamisessa tarvittava muu taito. 

Seminaarin ohjelma. 

Laki auktorisoiduista kääntäjistä 7.12.2007/1231 

Valtioneuvoston asetus auktorisoiduista kääntäjistä 13.12.2007/1232

 

 

Lisätiedot:

Maarit Laitinen, Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton tiedottaja

+358 44 3445 111

maarit.laitinen@sktl.fi


13.4.2021 klo 06:33:14