« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu

Hugo Bergroth-priset 2021 går till tolkarna Tiina Sjelvgren och Annica Törmä

18.5.2021 klo 12:00

Hugo Bergroth-sällskapets språkpris 2021, foto: Linus Westerlund Från vänster: Annica Törmä, Tiina Sjelvgren, Jenny Sylvin, Jens Berg.

Årets Hugo Bergroth-pris på 5 000 euro går till tolkarna Tiina Sjelvgren och Annica Törmä. Prissumman är donerad av Svenska kulturfonden.

Ur prismotiveringen: Tiina Sjelvgren och Annica Törmä har under en följd av år fungerat som pålitliga och kompetenta tolkar. Deras insats är en viktig bit i arbetet för ökad tillgänglighet vid möten, konferenser och medieevenemang. De utgör ett arbetspar som genom de direktsända presskonferenserna kring coronapandemin tillsammans med andra tolkar har gjort tolkningen synlig för en större allmänhet. De har en synnerligen god språkbehandling, månar om den svenska fackterminologin, använder ett vårdat uttal och fungerar överlag som utmärkta språkliga förebilder. Att lyssna till dem är en njutning.

 

Här kan du se två videoklipp från prisutdelningen.

 


Hugo Bergroth-sällskapet stiftades 1992 för att främja och vårda det svenska språket i Finland och stärka den språkliga samhörigheten inom det svenska språkområdet. Sällskapet har medlemmar i Finland och i Sverige. Hugo Bergroth-sällskapet bedriver aktiv språkvårdande verksamhet samt sprider språklig glädje. Sällskapet arrangerar språkvårdsseminarier och språkvårdskurser, delar ut språkpris, deltar i utbildningsdagar och diskussioner samt andra språkliga aktiviteter.

Språksporren-priset 2021 går till språkexperten Jenny Sylvin och journalisten Jens Berg (också i bilden).

www.hugobergroth.fi 

 


3.12.2021 klo 06:12:02