« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu

Suomen Benelux-instituutin käännöskilpailun voittajat selvillä

18.6.2013


Suomen Benelux-instituutti julisti helmikuussa kaunokirjallisuuden käännöskilpailun hollantia äidinkielenään puhuville henkilöille. Kilpailun tulokset ovat nyt selvillä.

 

Kilpailun tehtävänantona oli kahden suomalaisen novellin kääntäminen: Leena Krohnin Assistentin kynsi (kokoelmasta Umbra, 1990) sekä Tuomas Kyrön Mitä tänään on pakko syödä (Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike, WSOY 2012).

 

Kilpailutyöt palauttaneista kolmestakymmenestäneljästä kääntäjästä seitsemän valikoitui puolitoistavuotiseen mentorointiprojektiin Lili Ahosen ja Adriaan van der Hoevenin johdolla. Molemmat mentorit toimivat lehtoreina Groningenin yliopiston suomen kielen laitoksella.

 

Mentorointiprojektiin valikoituivat Enrico Beekmans, Anton Havelaar, Nosje Heybroek-Nikkilä, Petri Hoogendijk, Sophie Kuiper, Michel Raes ja Frans van Nes. Anton Havelaarin käännös oli de Arbeiderspers –kustantamon edustajan Michel van der Waartin valinta kilpailun parhaimmaksi käännökseksi. Havelaar pääsee Helsingin kirjamessuille lokakuussa 2013 FILI – Finnish Literature Exchangen kustantamana.

 

Mentorointiprojektin aikana kilpailun parhaat saavat mahdollisuuden kouluttautua kaunokirjallisuuden kääntäjän uralle Ahosen ja van der Hoevenin, johdolla. Projektiin kuuluu seminaareja, joissa kääntäjät tutustuvat toisiinsa ja mentoreihin sekä perehtyvät Suomen kirjallisuuden ja suomen kielen nykytilanteeseen, sekä erityyppisten kaunokirjallisten tekstien harjoituskäännöksiä.

 

 

 

Suomen Benelux-instituutin käännöskilpailu ja mentorointiprojekti ovat osa Mestariluokka –pilottihanketta, jonka FILI järjestää yhdessä seitsemän kulttuuri-instituutin kanssa.

 

Käännöskilpailu toteutui yhteistyössä Lili Ahosen ja Adriaan van der Hoevenin, de Arbeiderspersin ja FILIn kanssa. Kirjapalkinnot sponsoroivat Kustannusosakeyhtiö Otava, Siltala Kustannus, Kustannusosakeyhtiö Teos ja WSOY Kaunokirjallisuus.

 

 

Lisätietoja:

Suomen Benelux-instituutti | eveliina.petajaaho@finncult.be | +32468155672

 


22.9.2023 klo 11:04:24