« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu

Lainauskorvaus laajenee koskemaan myös korkeakoulukirjastoja

16.6.2016

Tekijöiden oikeus lainauskorvaukseen laajenee koskemaan yleisistä kirjastoista tapahtuvan lainaamisen lisäksi myös lainoja yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kirjastoista. Hallitus antoi tekijänoikeuslain muutosesityksen eduskunnalle torstaina 16.6.2016. Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alusta.

Tekijänoikeuslain lainauskorvausta koskevasta pykälästä poistetaan tutkimusta ja opetustoimintaa palvelevia kirjastoja koskeva poikkeus siten, että korvauksen piiriin tulee korkeakoulukirjastoista tapahtuva lainaaminen. Lainauskorvausta maksetaan lain voimaantulon jälkeen tapahtuvasta teosten lainaamisesta. Lainauskorvauksen ulkopuolelle jäävät kuitenkin edelleen peruskoulujen, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten kirjastoista tehdyt lainat. Nämä kirjastot ovat pääsääntöisesti vain oppilaitoksen oppilaiden ja henkilökunnan käytössä.

Hallitus on sopinut lainauskorvauksen tason nostamisesta tulevalle vuodelle noin 2 miljoonalla eurolla (sis. alv), jolloin määräraha olisi arvonlisäveron sisältäen noin 11 miljoonaa euroa. Eduskuntapuolueiden vuonna 2015 antamassa julkilausumassa lainauskorvausten asianmukaiseksi tasoksi linjattiin 14,2 milj. € vuodessa + arvonlisävero. 

Kääntäjällä on oikeus saada korvausta, kun hänen kääntämiään teoksia lainataan yleisölle kirjastoista. Lisätietoa lainauskorvauksesta löytyy täältä.

Sanaston tiedote aiheesta
Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote lainauskorvauksen laajenemisesta

 

20.1.2022 klo 06:06:24