« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu

Kuvailutulkkaus tekee maalauksen näkyväksi sanoin

5.3.2019

© Pixabay

Kääntäminen ja tulkkaus ovat saman tiedon välittämistä toisella kielellä, mutta joskus tarvitaankin tulkkauksen muotoja, joissa sama tieto välitetäänkin kokonaan toista aistia varten. Yksi tällaisista toimintamuodoista on kuvailutulkkaus.

SKTL:n Tampereen paikallisosaston helmikuun tapaaminen järjestettiin Tampereella Keskus Galleriassa, missä Anne Ketola kertoi kuvailutulkkauksesta eli kuvallisen tiedon muuttamisesta sanoiksi näkövammaista yleisöä varten. Kuulimme ensin kattavan tietopaketin kuvailutulkkausalan nykytilanteesta Suomessa sekä kuvailutulkkauksen perusteista, ja lopuksi kuulimme Anne Ketolan kuvailutulkkeen Heli Huotalan teoksesta Change in the Weather (Huotala 2017). Tulkkeen kuultuamme pääsimme katsomaan itse teosta ja ihmettelemään sitä, kuinka kohdilleen tulkkeesta syntynyt mielikuva olikaan osunut.

Nyt myös Kääntäjä+:n lukijoilla on mahdollisuus tähän: kuuntele ensin kuvailutulkkaus tästä vaikkapa silmät suljettuina ja käy sen jälkeen katsomassa tästä kuva, jossa näkyvät kyseinen teos ja kuvailutulkkauksen laatija Anne Ketola.

Lue lisää kuvailutulkkausesta Kääntäjä 3/17 -lehdestä.

Teksti: Elina Eskola ja Pia von Essen
Kuvailutulke: Anne Ketola
Kuva: Senja Ukkonen

 


20.1.2022 klo 07:06:11