« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu

Ystävänpäivän pitkä historia lyhyesti

14.2.2019

Helmikuun 14. päivä juhlitaan ystävänpäivää. Ystävänpäivä, eli toiselta nimeltään Valentinuksen päivä, tunnetaan nykyisin etenkin angloamerikkalaisena rakastavaisten ja romantiikan päivänä. Mutta tunnetko päivän historian?
 
Suomeen ystävänpäivä rantautui vasta 1980-luvulla. Kansainvälisestä perinteestä poiketen Suomessa 14.2. muistetaan myös ystäviä, ei pelkästään rakastettuja. Muualla maailmassa Valentinen päivällä on vuosisatoja vanhat perinteet: jo antiikin Roomassa vietettiin helmikuun 15. päivän tienoilla Lupercalia-juhlaa. Päivä oli omistettu Juno-jumalattarelle, avioliiton ja äitiyden suojelijalle, ja roomalaisilla nuorilla oli tapana antaa tuolloin avioliittolupauksensa.
 
Valentinuksen päivän taustalla on useita pyhimystaruja, mutta useimmat legendat kertovat Rooman piispa Valentinuksesta, joka kärsi marttyyrikuoleman helmikuun 14. päivänä vuonna 269. Myöhemmin pyhästä Valentinuksesta tuli rakastavaisten ja kihlautuneiden suojelija sekä onnellisen avioliiton takaaja. Päivä omistettiin pyhälle Valentinukselle vuonna 350. Ystävänpäivänä vietetään myös Valentinin nimipäivää.
 
 
Lähteet:
 

21.10.2019 klo 00:13:37